Zaloguj
Reklama

Depresja u chorych na celiakię?

Autorzy: Natalia Jeziorska, testDNA
Depresja u chorych na celiakię?
Fot. panthermedia
(0)

W przebiegu celiakii oprócz typowych objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty, mogą wystąpić również zaburzenia psychiczne, przede wszystkim depresja. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, w jaki sposób trwała nietolerancja glutenu przyczynia się do rozwoju stanów depresyjnych.  

Reklama

Nawet 15% chorych na celiakię ma objawy zaburzeń psychicznych

Z czego w 10% są to objawy depresji. Chorym często towarzyszy również niskie poczucie własnej wartości i wyobcowanie, występują zaburzenia koncentracji oraz drażliwość. W celiakii objawy psychiczne są najczęściej efektem świadomego bądź nieświadomego spożywania produktów zawierających gluten. Tymczasem ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej wsparte odpowiednią suplementacją może przynieść znaczną poprawę stanu zdrowia i – co za tym idzie –  samopoczucia u osób borykających się z tym schorzeniem. Dzięki wykryciu celiakii i wprowadzeniu diety można uporać się z depresją (oraz innymi objawami celiakii) bez konieczności zażywania leków. Przejście na dietę bezglutenową powinno być jednak poprzedzone odpowiednią diagnostyką. Stosowanie jej bez potrzeby nie przyniesie bowiem poprawy stanu zdrowia, a wręcz przeciwnie, może nawet bardziej zaszkodzić.

Skąd depresja u chorych na celiakię?

Bierze się ona przede wszystkim z niedoborów żywieniowych, jakie powstają w przebiegu choroby. Celiakia wiąże się z zaburzeniami wchłaniania jelitowego, które są efektem zaniku odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych kosmków jelitowych. W rezultacie organizm nie jest zaopatrywany w ważne dla zdrowia składniki, w tym witaminy, tłuszcze, białka i sole mineralne. Tymczasem od wielu z nich, np. od witaminy D albo kwasu foliowego, zależy nasz dobry nastrój.

Zanik kosmków jelitowych w celiakii to reakcja układu odpornościowego na występujący w niektórych zbożach gluten. Właśnie dlatego osoba chora na celiakię powinna całkowicie wyeliminować go ze swojej diety. Niestety jest to trudne, ponieważ białko to występuje w bardzo wielu produktach spożywczych – nie tylko na bazie zbóż lub z ich dodatkiem. Gluten znajduje się np. w keczupie, parówkach czy konserwach, kandyzowanych owocach, a nawet lekach i kosmetykach.

Trudne życie z celiakią…

Osoba, u której zdiagnozowano celiakię, zmuszona jest wyeliminować ze swojej diety bardzo wiele produktów spożywczych. Nie może też korzystać z oferty wielu restauracji ani jeść dań przygotowywanych np. przez znajomych. Taka sytuacja może wywoływać frustrację, poczucie wyobcowania i w konsekwencji depresję. Bardzo ważne jest więc, aby osoba nietolerująca glutenu miała wsparcie ze strony rodziny i przyjaciół, którzy podchodzą do problemu z powagą, szacunkiem i wyrozumiałością.

fot. panthermedia

Problemy z poczęciem dziecka i spadek libido przy celiakii – to też może wywołać depresję

Chorzy na celiakię, oprócz problemów gastrycznych, często mają również problemy z zajściem w ciążę lub jej donoszeniem. Obecnie nawet sami lekarze sugerują niepłodnym parom diagnostykę w kierunku celiakii. Trudności z poczęciem dziecka mają oczywiście swoje źródło w niedożywieniu organizmu i braku składników kluczowych dla płodności: cynku, selenu, żelaza czy wspomnianego już kwasu foliowego. Nieudane próby powiększenia rodziny wywołują u chorych złość i poczucie bezradności. Kolejnym powodem do frustracji może być spadek libido i zaburzenia erekcji, tak często występujące u mężczyzn z celiakią.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze