Zaloguj
Reklama

Jaka dawka alkoholu może być śmiertelna dla człowieka?

Jaka dawka alkoholu może być śmiertelna dla człowieka?
Fot. medforum
(0)

Granica, kiedy alkohol zabija, jest inna u każdego człowieka. Przy szybkim spożywaniu alkoholu może być śmiertelna nawet jedna butelka mocnego trunku!

Reklama

Nikt dokładnie nie wie, jaka ilość alkoholu może prowadzić do śmierci człowieka – jest to bardzo indywidualne i zależy od wielu czynników. Ustalono natomiast główną granicę, kiedy alkohol może być śmiertelny, wynosi ona 4 promile alkoholu we krwi, chociaż wielokrotnie można usłyszeć o przypadkach osób, u których liczba promili alkoholu we krwi wyniosła dużo więcej.

Często pojawiają się doniesienia o ludziach, którzy przekroczyli ekstremalną ilość alkoholu, eksperci są jednak sceptycznie nastawieni do tych odkryć, gdyż najczęściej dane te są oparte na pomiarach oddechowych, które nie dokońca pokazują całą prawdę. Dotyczy to również urządzeń używanych przez policję. Ilość alkoholu we krwi można wiarygodnie sprawdzić jedynie w specjalistycznym laboratorium z urządzeniami toksykologicznymi. Dlatego testy oddechowe są tylko wskazówką, że dana osoba spożyła alkohol, ale nie mogą rzetelnie pokazać, ile tak naprawdę promili alkoholu znajduje się we krwi.

Śmiertelna dawka etanolu u dorosłego człowieka waha się między 250 a 750 gram. Jest to w przybliżeniu ok. 600-1800 mililitrów 40% alkoholu, który człowiek wypije w czasie mniejszym niż pół godziny. Taka ilość substancji w ciele odpowiada 3,5–5 promilom alkoholu w organizmie.

Czynniki wpływające na dawkę śmiertelną alkoholu

Określona ilość alkoholu, która może zabić człowieka, jest bardzo zróżnicowana, trzymanie się tylko granicy 4 promili nie zawsze jest właściwe. Duży wpływ na to ma stan fizyczny i psychiczny człowieka.

Znany jest przykład perkusisty Johna Bonhama, który do śniadania regularnie pił 16 kieliszków wódki, co mogłoby być dawką śmiertelną dla wielu szczupłych osób. Perkusista ten zmarł po wypiciu w ciągu całego dnia 40 dawek wódki– tego jego organizm już nie był w stanie wytrzymać.

Co się dzieje z ciałem osoby spożywającej alkohol?

Alkohol jest wchłaniany do organizmu głównie z żołądka i jelita cienkiego – dlatego przy jego konsumpcji ważne jest, aby żołądek nie był pusty.

Przy pustym żołądku etanol jest wchłaniany z żołądka oraz błony śluzowej żołądka i może szybko oddziaływać na organizm. Natomiast, kiedy żołądek jest wypełniony, alkohol miesza się z pokarmem, wchłanianie jest spowolnione, a większość alkoholu przechodzi z żołądka do jelita. Część spożywanego alkoholu nie jest w ten sposób wchłaniana.

Wydalanie alkoholu z organizmu odbywa się na kilka sposobów – jest to również bardzo indywidualna sprawa: alkohol ucieka w taki sam sposób jak pot lub oddech. Większość alkoholu w organizmie jest metabolizowana i ostatecznie rozłożona na dwutlenek węgla i wodę.

fot. panthermedia

Zatrucie alkoholowe

Ostre zatrucie alkoholem objawia się osłabieniem ośrodkowego układu nerwowego w różnym stopniu. Przy ciężkim zatruciu może prowadzić nawet do śpiączki, hipotermii (wraz z zaburzeniem termoregulacji i rozszerzania naczyń krwionośnych – skurczem naczyń), hipoglikemii (niedoborem glukozy we krwi). Przewlekłe spożywanie alkoholu wpływa również na metabolizm, powodując hepatotoksyczność (uszkodzenie wątroby).

Częstą przyczyną zgonu w przypadku przedawkowania alkoholu jest zadławienie się własnymi wymiocinami.

Alkohol zabija również przy dłuższym jego spożywaniu nawet małych ilości, ma bowiem negatywny wpływ na układ krążenia, układ pokarmowy, wątrobę i trzustkę, na układ oddechowy. Może prowadzić również do zaburzeń psychicznych oraz do uzależnienia.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze