Zaloguj
Reklama

Kudzu na uzależnienia – kit czy hit?

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Grynkiewicz G., Achmatowicz O., Pucko W.: Bioaktywny izoflawon genisteina – perspektywy zastosowań medycznych. „Postępy fitoterapii” 2000/03.
    „Alternative Medicine Review” 2000/08, vol. 3, pp. 91-4.
    „Medycyna i Zdrowie” 2010, nr 1.
    Sugimoto E., Yamaguchi E.: Stumulatory effect of daidzein in osteoblastic MC3T3 - E1 cells. „Biochemical Pharmacolpgy” 2000.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Kudzu na uzależnienia – kit czy hit?
Fot. shutterstock
(5)

Kudzu jest rośliną dziko rosnącą w Azji (m.in. Chinach, Japonii) oraz w podzwrotnikowych i zwrotnikowych regionach Ameryki. W XIX w. została przywieziona do Stanów Zjednoczonych przez japońskich ogrodników  pnącze wzbudzało podziw okazałymi liśćmi, barwą oraz intensywnym zapachem. Poza niewątpliwymi walorami ozdobnymi roślina charakteryzuje się także właściwościami zdrowotnymi (m.in. dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy).

Reklama

Cechą charakterystyczną pnącza jest szybkie tempo wzrostu (przez dobę roślina może urosnąć nawet 30 cm). W Ameryce kudzu przez długi czas używane było do karmienia zwierząt hodowlanych.

Ważne! Obecnie roślinę stosuje się zwłaszcza w fitoterapii oraz medycynie naturalnej.

Amerykańscy naukowcy pod koniec lat 80. XX w. postanowili przyjrzeć się bliżej roślinie i zbadać ją pod kątem medycznym. Uczeni z Uniwersytetu w Północnej Karolinie opublikowali pierwszy raport dotyczący właściwości kudzu, który stwierdzał, że korzeń rośliny stabilizuje system nerwowy.

W latach 90. XX w. odkryto kolejne właściwości rośliny – obecność izoflawonów, które odgrywają kluczową rolę w walce z uzależnieniami.

Korzeń kudzu  charakterystyka

Kudzu należy do rzędu strąkowców. Od czasów starożytnych zwracano uwagę na jego właściwości antabusopodobne – składniki wyciągu korzenia biorą udział w procesie hamowania oraz modyfikowania działań dehydrogenazy alkoholowej (hamującej rozkład alkoholu do aldehydu octowego i tworzenia się kwasu octowego).

Ważne! Izoflawony obecne w korzeniu wpływają na podniesienie stężenia serotoniny i dopaminy w centralnym układzie nerwowym – proces ten skutkuje stopniowym zmniejszaniem „potrzeby” spożywania alkoholu.

Kudzu korzystnie działa na różne przypadłości. Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że wyciąg z korzenia tej rośliny zmniejsza intensywność bólów głowy, także tych o charakterze migrenowym. Uwarunkowane jest to ułatwionym przepływem krwi wskutek zmniejszenia oporów naczyniowych. Ponadto:

  • redukuje efekty menopauzy i andropauzy,
  • obniża ciśnienie,
  • reguluje trawienie,
  • obniża nadkwaśność,
  • łagodzi napięcie,
  • zapobiega osteoporozie,
  • ma działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe,
  • poprawia wygląd skóry,
  • wspomaga odchudzanie.

Sproszkowany korzeń kudzu smakiem zbliżony jest do mączki ziemniaczanej. Produkt można więc spożywać z pokarmami. Kudzu dostępne jest w sklepach zielarskich oraz ze zdrową żywnością. Można je nabyć w postaci sproszkowanej bądź tabletek.

Ważne! Kudzu nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ponadto osoby, które zmagają się ze schorzeniami hormonozależnymi (m.in. Hashimoto, endometrioza).

Kudzu w terapii odwykowej   

W azjatyckiej części świata roślina znana była przede wszystkim jako specyfik przeciw uzależnieniom – starożytni Chińczycy i Japończycy stosowali kudzu w terapii antyalkoholowej.

Ważne! Substancje zawarte w roślinie przyczyniają się do zmniejszenia używania psychostymulantów, takich jak alkohol oraz nikotyna.

Powyższe właściwości coraz częściej są wykorzystywane obecnie w terapii odwykowej.

Ważne! Wpływ kudzu na proces zmniejszenia potrzeb dostarczania organizmowi alkoholu zależny jest od zaawansowania choroby alkoholowej.

Na ograniczenie potrzeby sięgnięcia po używki mają wpływ ponadto takie właściwości kudzu, jak np.:

  • redukcja napięcia oraz zmęczenia,
  • wspomaganie odporności na stres,
  • wpływ na poprawę nastroju (stymuluje produkcję serotoniny i dopaminy).

fot. panthermedia

Badania naukowe wykazały, że kudzu przyczynia się do pobudzenia w mózgu produkcji serotoniny oraz dopaminy – hormony mają wpływ na układ nerwowy, zapewniając prawidłowy przepływ informacji do mózgu i pomiędzy poszczególnymi jego częściami. Ponadto serotonina pomaga uregulować życie emocjonalne (niedobór może wywołać skrajne nastroje).

Ważne! Dzięki kudzu serotonina i dopamina dłużej pozostają w układzie krążenia, powoduje to powstanie naturalnej stymulacji systemu nagrody (stopniowo osłabiając psychiczną potrzebę picia).

Reklama
(5)
Komentarze