Zaloguj
Reklama

Recenzja ksiażki Happy food. Przez żołądek do szczęścia

Recenzja ksiażki Happy food. Przez żołądek do szczęścia
Fot. Burda media
(0)

Książka Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta to propozycja dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym stylem życia oraz wpływem odżywiania na zdrowie i życie.

Reklama

Henrik Ennart jest dziennikarzem, występował także w programach telewizyjnych jako ekspert analizujący przemysł spożywczy. Śledząc badania naukowe, wspominał o bakteriach jelitowych, błonniku, cukrach, kwasach tłuszczowych omega-3 oraz ich związkach z nadpobudliwością i zaburzeniami uwagi. Wieloletnie śledzenie badań oraz zainteresowanie tematem doprowadziło do powstania Happy food . Niklas Ekstedt to jeden z czołowych kucharzy w Szwecji. W książce zostały ukazane jego pomysły na zdrowe, szybkie dania.

W książce Happy food jej twórcy postanowili podzielić się najnowszymi doniesieniami naukowymi odnośnie do odżywiania, a dokładniej wpływu flory jelitowej na nasze zdrowie. Książka to także propozycja posiłków, które mają służyć poprawie kondycji zdrowotnej. Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej autorzy wyjaśniają wpływ układu pokarmowego na codzienne życie. Wykazują, że jelita to „drugi mózg”. W drugiej części autorzy skupiają się na przedstawieniu „superfoods” – produktów, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i życie.

Z pierwszej części dowiadujemy się, jak ważne są bakterie jelitowe i jak powinniśmy o nie dbać. Każdy z nas ma inny „zestaw" bakterii jelitowych. Autorzy wyjaśniają, w jaki sposób się o nie zatroszczyć, aby cieszyć się satysfakcjonującym stanem zdrowotnym. Ważnym aspektem poruszanym w książce jest także wpływ stresu na nasz układ pokarmowy. Przewlekły stres niszczy bakterie jelitowe, doprowadzając do pogorszenia funkcjonowania naszego organizmu.

Druga część to swoisty poradnik. Pomysłodawcy skupiają się na opisie „superfoods”, czyli produktów, dzięki którym nasz organizm będzie właściwie funkcjonował, a nasze samopoczucie psychiczne zostanie utrzymane w dobrym stanie.

W tej części pojawiają się także przepisy zawierające „superfoods” – większość z nich jest łatwa i szybka w wykonaniu. H. Ennart i N. Ekstedt zwracają uwagę na połączenie składników odżywczych w taki sposób, aby jak najlepiej oddziaływały na nasz organizm. Książka Happy food to bardzo ciekawa pozycja dla wszystkich osób, które interesują się odżywianiem i jego wpływem na codzienne funkcjonowanie. Autorzy podkreślają, że nadmiar cukru, jedzenie zbyt małej ilości warzyw i owoców oraz spożywanie wysoko przetworzonych produktów wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Taki sposób żywienia niszczy nasze bakterie jelitowe. Zbyt mała ilość błonnika także wpływa destrukcyjnie na jelita. Niewątpliwą zaletą tej książki są przepisy – większość z nich można wykonać samemu w domu. Czasami nie zdajemy sobie nawet sprawy, że produkty dostępne na wyciągnięcie ręki są zbawienne dla ludzkiego organizmu i wpływają korzystnie na pracę wszystkich układów w naszym ciele.

Twórcy książki powołują się na wiarygodne źródła, podkreślają, że wiele badań nadal się toczy. Przewidują, że będą one przełomowe. Zwracają uwagę na świadomość społeczeństwa w kwestii odżywiania. Wskazują na potrzebę dobierania właściwych składników pokarmowych, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pełnią zdrowia przez długie lata życia.

Happy food. Przez żołądek do serca to propozycja dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się, jak właściwie się odżywiać, być zdrowym i szczęśliwym każdego dnia.

Reklama
(0)
Komentarze