Zaloguj
Reklama

Zespół smakosza (zespół Gourmand): co to jest?

Zespół smakosza (zespół Gourmand): co to jest?
Fot. shutterstock
(0)

Zespół smakosza to jednostka dość tajemnicza – dotychczas wystąpiła ona u zaledwie kilkudziesięciu osób. Problem związany jest z pojawianiem się u pacjentów specyficznych preferencji żywieniowych. Choć obecnie ciężko jest stwierdzić, czy zespół smakosza w ogóle jest chorobą, to jednak budzi on zainteresowanie z tego względu, że jego wystąpienie może doprowadzić nawet do całkowitej zmiany życia pacjentów.

Reklama

W wielu dziedzinach medycyny spotkać się można ze schorzeniami o dość nietypowych, a czasami budzących nawet rozbawienie, nazwach. Jako ich przykłady można podać chorobę syropu klonowego, zespół rybiego odoru, chorobę wściekłych krów czy syndrom wilkołaka.

Najwięcej nietypowych jednostek wyróżnia się prawdopodobnie w obrębie psychiatrii. To właśnie do tej dziedziny należy zespół Cotarda (syndrom chodzącego trupa), rozmaite fobie (w postaci nadmiernego lęku np. przed pająkami czy otwartymi przestrzeniami), a także różnorodne zaburzenia urojeniowe, w przebiegu których pacjenci mogą z pełnym przekonaniem prezentować nawet najbardziej dziwaczne przekonania. Do grona psychiatrycznych jednostek zalicza się także pewien wyjątkowo rzadki problem, którym jest tzw. zespół smakosza.

Zespół smakosza: charakterystyka

Zespół smakosza (po angielsku określany jako Gourmand syndrome) jest problemem, o którym nauka w tej chwili wiele po prostu nie wie. Przyczyną takiej sytuacji prawdopodobnie jest to, że do tej pory odnotowano jego wystąpienie u bardzo małej liczby ludzi – dotychczas opisano bowiem zaledwie trzydzieści kilka przypadków zespołu smakosza. Oprócz tego w medycznym piśmiennictwie jednostka ta występuje od stosunkowo niedawna – pierwszy jej opis, autorstwa M. Regarda i T. Landisa, pochodzi z 1997 roku.

Jak można się domyślić już po samej nazwie, problemy związane z zespołem smakosza koncentrują się wokół spożywania pokarmów. Problemy te są dość specyficzne, ponieważ osoby, u których rozwinie się zespół smakosza, nagle doświadczają niebywałego upodobania do wyrafinowanych, dobrych jakościowo pokarmów. Pacjenci mogą po prostu nie być w stanie spożywać „zwyczajnego” jedzenia – pojawiać się u nich może wręcz pewien specyficzny (przypominający ten, który związany bywa z uzależnieniami) „głód”, skłaniający ku konieczności spożywania jedynie ekskluzywnych i wytrawnie przyrządzonych potraw.


fot. panthermedia

Z zespołem smakosza powiązane bywają również i inne odchylenia od prawidłowego stanu zdrowia. Pojawiać się mogą one ze względu na (opisane poniżej) przyczyny tej jednostki i do takowych problemów zaliczane są m.in. różne zaburzenia zachowania, zaburzenia funkcji poznawczych oraz zaburzenia czynności ruchowych.

Zespół Gourmand rozwija się u ludzi, którzy wcześniej nie doświadczali opisanych powyżej preferencji żywieniowych. Jednym z ciekawszych pacjentów, u którego wystąpiła ta jednostka, był pewien szwajcar. Mężczyzna ten przed wystąpieniem u niego zespołu smakosza zajmował się dziennikarstwem politycznym. Kiedy jednak doszło u niego do rozwoju tej jednostki, zainteresowanie wysublimowanymi pokarmami u tego pacjenta osiągnęło takie natężenie, że postanowił on zmienić swoje życie i został... krytykiem kulinarnym.

Powyższy przykład doskonale pokazuje, że zespół smakosza – który nawet nie wiadomo, czy jest tak naprawdę chorobą – w znaczący sposób może wpływać na życie doświadczających go pacjentów. Coś jednak sprawia, że pacjenci zmieniają swój pogląd na pokarmy – jakie są więc możliwe przyczyny zespołu smakosza?

Reklama
(0)
Komentarze