Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Informacja dla Rencistów/ Chętnych (1)
- http://www.psychiatria.pl/forum/informacja-dla-rencistow-chetnych/watek/624640/1.html#p624640http://www.psychiatria.pl/forum/informacja-dla-rencistow-chetnych/watek/624640/1.html Informacja dla Rencistów/ Chętnych
Słuchajcie, jestem już na tyle długo na rencie, że mogę coś powiedzieć, może Komuś się przyda.
Renta socjalna nie oznacza, że nie wolno pracować./ nie dla Wszystkich to jest takie jasne.Wręcz podobno nawet łatwiej jest dostać pracę, choc nawet nie bardzo rozumiem, dlazego.
Nawet, gdy ZUS orzeka całowitą niezdolność do pracy, to jednocześnie określa, ile wolno dorobić. Obecnie, przynajmniej w Łodzi, przy wysokości renty niecałe 600 można dorobić 1099,99. Z tym, że jak to przekroczysz, ZUS zawiesi rentę do czaasu, aż przestaniesz przekraczać ustaloną kwotę.
Kwota będzie inna w zależnosci od stażu pracy przed orzeczeniem, no i oczywiscie rozpoznania.
Ostatnio zdarzyło mi się rozmawiać na GG do pólnocy z Osobą, Której renta bardzo by się przydała, ale nie wiedzziała, jak załatwiać.
To mi nasunęło pomysł, z dedykacją dla Wszystkich, u Których ewewntualne "załamanie nerwowe" spowodowane jest problemami ekonomicznymi.
1.Zwykle przed wypełnieniem wniosku o rentę przez Lekarza, konieczna jest obserwacja i pobyt w szpitalu, choć to ostatnie może nawet niekoniecznie
2. Póxniej Lekarz lub pokrewny Fachowiec wypełni wniosek, a My musimy skserować dokumentację medyczną, którą zanosimy do ZUS - u
3. ...i czekamy na wezwanie na Komisję Lekarską.
Tak się to tylko nazywa, będzie to 1 Lekarz Orzecznik odpowiedniej specjalizacji, który nas zbada i albo wyda orzeczenie zaraz, albo przyśle je pocztą.
4. Osobno przyjdzie do nas informacja o wysokośći renty.
5. Od tego czasu regularnie wpływają nam pieniądze, na miesiąc mniej więcej, zanim renta wygasnie, ZUS nam przypomni, że można starać się o "przedłużkę" i nawet pzyśle druczek do wypełnienia przez Lekarza odnośnie naszego stanu.
Procedura niestety jest w dużej części "urzędnicza", ale to nieprawda, że ZUS tylko szuka okazji, by "nie dać", albo "odebra ć", choć słyszałam też już rzeczywiscie różne historie. typowa sprawa - raczej nie w Psychiatrii.
Jeśli ZUS odmówi, to jeszcze nie koniec świata. Nie wiem, jak to wygląda w in miastach, w Łodzi jest Miejski Zespól ds. Orzekania o Niepełnosprawnosci na ul Leczniczej, który może nam zapewnić rentę nie socjalną co prawda, ale za to chorobową i orzeczenie o stopniu niepełnosprawnosci, czego ZUS za to nie oferuje.
No, i co więcej....może jakieś uwagi, posty? ZApraszam Doświadczonych i także Kandydatów na REncistów, postaramy się pomóc!Iza
"zgoda buduje, niezgoda rujnuje"... - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- obsesja i depresja w jednym
Witam,Nigdy nie korzystałam z tego typu stron,ale czuję,że muszę....
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Zaburzenia pooperacyjne
Dzień dobry.Chciałbym prosić o poradę, bo nie mam pojęcia co w obecnej...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Myślicie że powinnam iść do psychologa?
Nigdy nie pisałam o sobie, ale spróbuję jak najlepiej zobrazować wam z...
Forum: Zaburzenia psychiczne - Jak rozwija się psychopatia?
Gdzie jest ten moment, w którym ona ma swój początek? Jakie mogą...
Forum: Zaburzenia psychiczne