Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Prosze o wypowiedz specjalisty!! (2)
- http://www.psychiatria.pl/forum/prosze-o-wypowiedz-specjalisty/watek/24402/1.html#p24402http://www.psychiatria.pl/forum/prosze-o-wypowiedz-specjalisty/watek/24402/1.html Prosze o wypowiedz specjalisty!!Gość
Na poczatku chce zaznaczyc ze zawsze bylem kontaktowym i bezstresowym chlopakiem. Nie przejmowalem sie zbyt mocno nawet waznymi sprawami, poprostu wszysko przychodzilo mi z latwoscia. Nie zwracalem uwagi na to jak inni mnie postrzegaja...
Od jakiegos roku walcze z fobia spoleczna. Moge podzieli ja na kilka etapow:
Pierwszy okres : panicznie balem sie szkoly a dokladniej lekcji matematyki i siedzielm na niej jak sparalizowany tzn balem sie odwrocic do kogos, cos powidziec ... nie potrafiolem patrzec w jedno miejsce spokojnie bo odrazu dostawalem tikow glowy i nie przyjemnych drgawek .Musielm cos robic np siedzialem i rysowalem cos aby rysowac.
Nastepnym etapem bylo same chodzenie do szkoly . Balem sie po prostu ludzi nie moglem na nich normalnie patrzec.Chodzilem po szkole spiety i zestresowany a porzeciez zawsze bylem kontaktowy i niczego sie nie balem
Wydawalo mi sie ze ludzie na mnie dziwnie patrza ze ja wykonuje jakiejs nie naturalne ruchy...bylo mi z tym bardzo zle
Nastepnie postanowielm pojsc do psychiatry.
Dostalem lekii po jakiem czasie czulem sie troche lepiej ...ale i tak moja fobia nie zanilka . Balem sie jezdzic autobusami, znianawidzilem rodznne swieta poprostu tam gdzie bylo wiecej ludz czulem sie nie komfortowo...
Po okolo pol roku leczenia troche uspokoilem sie i moja fobia tak jakby delikatnie wygasla... lecz nie wszystkie jej objawy np nadal mam lek przez ludzmi ale mniejszy, ale i tak boje sie np isc gdzies sam np do miasta czy do sklepu. Nazwalem to syndromem niesmialosci ;] . Zauwazylem ze czuje sie lepiej jak jestem gdzies z jaakim kolega czy kolezaka, wtedy lepiej mi sie jedzie autobusem czy sobie zakupy w sklepie.
Teraz czuje sie lepiej lecz gdy zanikly niektore zachowania np tiki czy drgawki, to pojawilo sie nowe problemy z wypowiedzami czasem boje sie do kogos odezwac, chce cos kogos zapytac o cos ale boje sie ze powiem nei wyraznie, Trudno jest mi do kogos zagadac lepiej jak druga osoba zacznie rozmowe... itd
czesto mowie niewyraznie albo poprostu sie zamotam w tym co mowie i niekt nie wie o co chodzi.. wstydze sie tego.. aha i zauwazylem ze lepiej mi sie rozmawia jak jest cicho jak jest glosno to mowie czesciej niewyraznie .. np na dyskotece poniewaz zjazdy jeszcze abrdziem mnei dolowaly i jak nie walnolem nastenego dnia jeszcze raz w noc to moje objawy fobi nasilay sie .... Rzucielem to i juz ejstem czysty .... musze radzic sobie jakimis innymi sposobami a wiem ze fobik latwo moze popasc w nalog;/
popijam tez alekohol ale zeby nie bylo ze ejstem alkoholikiem, poprostu zdaza mi sie raz na jakis czas troche wypic i wtedy tez sie czuje bardze komfortowo...
Chce dodac na koniec ze palilem marihuane przez jakies 3 lata i nadal ja pale ale w mnejszych ilosciach .... kiedys czulem sie po niej jak w raju lecz teraz jak zapale to absolutnie nie czuje sie komfortowo i fobia sie nasila;];] takze unikam palenia .. chyba ze jestem po paru piwach wtedy jest OK.....
Ale wypowiedz, dawno sie tak nie rozpisalem ;];];]
No to konic mojej histori ...
Prosze sie wypowiedziec w tej sprawie a przedewszytkim prosze o odpoiedz specjalismow ...
a i jeszcze zawsze bylem lubiany, mialem i mam przyjaciol, to nei jest tak ze nagle wszycy sie odemnie odwocili, zlapalem dola i zaczely sie problmy ;]
ale ja zamotany ;] ale jakos sobie radz bo jakos radzic sobie trzeba w zyciu... lecz chialbym zyc normalnie tak jak kiedys
Prosze o rade!!!!
Wiem ze zamotalem ale moze ktos zrozumie co napisalem bo nawet nie che mi sie czytac i poprawiec tego ...
Slyszalem o hipnozie czy top moze pomoc??? Ma kto podobne schozenie i leki jak ja??? prosze o odpowiedzi
Pozdrawaiam i prosze o wyrozumialosc ...Ostatnia edycja: - http://www.psychiatria.pl/forum/prosze-o-wypowiedz-specjalisty/watek/24402/1.html#p94601http://www.psychiatria.pl/forum/prosze-o-wypowiedz-specjalisty/watek/24402/1.html Prosze o wypowiedz specjalisty!!Gość
aha i jakie leki wam pomogly???
Ostatnia edycja: - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Poświęciłby mi ktoś 5 minut? ktoś kto się zna na temacie.
tak jak w tytule,chciałbym tylko rozwiać wątpliwości,dosłownie 5 minut....
Forum: Zaburzenia psychiczne - Co robić? Gdzie szukać pomocy?
Cześć. Nie za bardzo wiem, co robić. Wpadłam w jakąś szarą...
- Diagnoza upośledzenia
Witam czy u syna mogę zdiagnozować NI za pomocą testu inteligencji Wechslera?
- Czy on ma jakieś zaburzenie czy taki ma charakter?
Hej Piszę tutaj, ponieważ nie mogę sobie poradzić ze zrozumieniem...
Forum: Zaburzenia psychiczne