Forum: Kółko wsparcia psychicznego
Temat: SŁOWNICZEK POJĘĆ WAŻNYCH - DZIŚ: NERWICE (2)
- http://www.psychiatria.pl/forum/slowniczek-pojec-waznych-dzis-nerwice/watek/604688/1.html#p604688http://www.psychiatria.pl/forum/slowniczek-pojec-waznych-dzis-nerwice/watek/604688/1.html SŁOWNICZEK POJĘĆ WAŻNYCH - DZIŚ: NERWICE
ZAlożyłam ten wątek, bo przecież Osoba cierpiąca, tak, jak Ktoś z Nas, nie musi być zaraz wyedukowana.
A to pomaga. Gdy wiadomo, skąd coś się bierze, można to wyjaśnić, nawet umiejscowic w mózgu, nazwać, jest łatwiej. uwierzcie i przeczytajcie
Tu będę podawać tylko skrótowe informacje, bez pisania obszernie na dany temat. Jak o czymś zapomnę, to wierzę, że Mądrzejsi ode mnie, Których tu jest pełno, przypomną mi albo naprowadzą odpowiednim pytaniem....liczę na Was
LĘK - lęk/niepokój, osiowy objaw zaburzeń nerwicowych, czyli lękowych. Przykry stan emocjonalny, charakteryzujący się wzmożeniem napięcia, odruchów, wzmożoną czujnością, wzmożoną aktywnością hormonalną, odczuwany jako zagrożenie. Objaw osiowy nerwic, ale nie tylko, może też występować w psychozach, a nawet chorobach ciała, jako objaw dodatkowy, choćby przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, często obserwuje się dodatkowo....zespół natrectw. Lękowi towarzyszą często objawy ze strony ciała, tzn wzmożone odruchy i objawy pobudzenia autonomicznego ukł. nerwowego, zab pokoarmowe ( wymioty, biegunka, nudności), gorączka, itp.
Częste odmiany: lęk paniczny, lęk uogólniony, lęk depresyjny, psychotyczny.
LĘK PANICZNY ( PANIKA) - zaburzen ie lękowe paniczne, charakteryzujące się występowaniem napadów b silnego lęku w postaci wręcz przerażenia, których Chory nie kontroluje i pragnie jak najszybciej się uwolnić. Jeden atak trwa od 3 do 40 minut, z całą gamą towarzyszących objawów ze strony ciała, tzn: hiperwenylacja, rozszerzenie źrenic, bóle, poczucie, że za chwilę utracimy kontrolę, oszalejemy albo umrzemy. Na panikę się nie umiera! Inna rzecz, że często otoczenie jest przekonane, że do czynienia mamy z zawałem serca!
LĘK UOGÓLNIONY - zwany inaczej, wolnopłynącym. Ze wzgędu na nasilenie, o wiele jest ono mniejsze, niż w panice, ale też b nieprzyjemne napięcie, stan nieokreślonego zagrożenia, niepokoju, uttrzymuje się przez cały czas i najczęściej jest subiektywnie lokalizowany w danej części ciała jako poczucie własnie napięcia, skurczenia, nawet bólu - np za mostkiem ( ja).
Chory nawet nie bardzo potrafi określić,czego włąściwie się boi, raczej jest to takie "lękowe oczekiwanie nieszczęścia". Podstawowa róznica z paniką ma wymiar ilościowy, czyli: nasilenie.
FOBIA - lęk przed konkretną rzeczą lub sytuacją, niemożliwy do przezwyciezenia i "jednoprzedmiotowy".
Np: arachnofobia - lęk przed pająkami, klaustrofobia - lęk przed zamknietymi pomieszczeniami, agorafobia - lęk przed otwartą przestrzenią, ale też przed zawianiem, przed kontaktami z ludźmi, itp. "agora" po grecku oznacza "rynek" po prostu, keraunofobia - lęk przed piorunami i burzą, itp
OBJAWY SOMATYZACYJNE - objawy ze strony ciała, towarzyszące lękowi. Pobudzenie, hiperwentylacja( w panice), poszerzerzenie źrenic, nudności, wymioty, nadciśnienie, gorączka, bóle ( głowy, pleców, brzucha), itp. Tzw, ból brzucha u dzieci w wieku szkolnym to nie mysi być strach przed klasówką, ale fobia szkolna np.
HISTERIA - jest rodzajem nerwicy! I zasługuje na szczegolne uwzglęnienie bo to słowo jest często używane w sposób krzywdzący, raczej jakko obelga. " ty histeryczko!", do Kogoś, Kto się boi po prostu. Histeria nie musi oznaczać zachowań gwałtownych, chociaż może. Jej główną "ideą" jest KONWERSJA, czyli PRZENIESIENIE LĘKU na objawy somatyczne. Np nagłą głuchota czy ślepota często ma charakter histrioniczny, np wtedy, gdy dana Osoba tak bardzo boi się zobaczyć coś, czy też usłyszeć, że " w obronie" przed tym nagle traci słuch albo wzrok. Jest to oczywiśćie do wyleczenia, ale leczenie musi mieć charakter przyczynowy, czyli leczenie psychiatryczne. Taki sam charakter może miec np nagły paraliż!
BENZODIAZEPINY - pisałam o nich w innym miejsu, więc już może nie będę się powtarzać, tylko haslowo przypominam: typowe "wyciszacze", działające doraźnie, o dużym potencjale uzależniającym
ANKSJOLITYKI - środki p /lękowe. Kto czytał może moją notatkę o leczeniu zaburzeń lękowych, Ten wie, że farmakoterapia stanów lękowych nie zawszr oznacza przyjmowanie benzodwuazepin!
ANXIETAS - łac. niepokój
PHOBOS - grec. lęk, stąd "fobia"
ZESP NATRECTW - specyficzna forma zaburzeń lękowych, zwana też skrótowo OCD. Lekarze nadal zastanawiają się, czy natrectwa nie zasługują przypadkiem na przyporządkowanie bardziej do stanów psychotycznych, są też stale porównywane do manieryzmów, jakie są obserwowalne w schizofrenii. Jednak najczęściej u podstawy natretnego przymusu leży jeednak niepokój, a w każdym razie jakieś napiecie, stąd ten zespól kwalifikowany jest jednak jako stan nerwicowy ( dawniej: nerwica natrectw). Podstawą tej choroby jest natretne wykoywanie przez Chorego czynności, często po wielekroć, w celu złagodzenia ( lubz zwiększenia, paradoksalnie) napięcia, zwiazanego z natretnymi myślami, któe niestety mają to do siebie, że "rzucają się" na sprawy, które dla Chorego są najwazniejsze: często takie myśli przyjmują postać bluźnierstw, czy natretnych impulsów, by komuś zrobić krzywdę. Oczywiście ze strony takiego Chorego nigdy nie trzeba niczego się obawiać, myśli te, choć własne, zawsze odbiera On jako atak na jego system wartośći. Ważnym czynnikiem róznicujacym z psychozą, to podkreślają zawsze Lekarze, jest to, że myśli Chory odbiera jako własne, a nie obce czy "nasłane".
Tyle na dziś. Nie przemęczam.
Tylko niech Wam, Kochani, nie przyjdzie do głowy, diagnozować się samodzielnie na podstawie tej skrótowej i na pewno niepełnej informacji! Wiążące jest zawsze to i tylko to, co powie lekarz. Ja mogę być co n ajwyżej...echem. "dróżką przy drodze"...Iza
prezes Stow. ProPsychiatria - http://www.psychiatria.pl/forum/slowniczek-pojec-waznych-dzis-nerwice/watek/604688/1.html#p604749http://www.psychiatria.pl/forum/slowniczek-pojec-waznych-dzis-nerwice/watek/604688/1.html SŁOWNICZEK POJĘĆ WAŻNYCH - DZIŚ: NERWICE
Ja naleze do dwóch grup....Histeria oraz Fobia....histeria o tak jestem histeryczka...kiedys moj syn wsadził głowe w kraty ...i nie mogł wyciagnac to zamiast pomoc dziecku...to ja zaczełam panicznie płakac i zostawiłam dziecko i poleciałam na gore po szwagra...nie dochodziło do mnie to ze dzieck ozostawiłam...wyłam jak głupia wrecz zalałam sie łzami wiem to okropne co zrobiłam ale u mnie to sie tak obiawia
Fobia mam lek wysokosci oraz klaustrofobie...do windy nie wsiade...za chiny...to zatłoczonego mpk rowniez nie wsiade,,,,zaraz ogarnia mnie lek...poce sie...oddech robi sie bardzo przyspieszony i mdleje...to jest dopiero jazda - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Diagnoza F20. Czy pani doktor ma rację?
Praktycznie od zawsze byłam jakaś "dziwna", ale kiedyś wierzyłam, że z...
- Majtki cioci
Cześć. Mam taki problem bo kręcą mnie dojrzałe kobiety a...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Proszę o pomoc..
Wszystko zaczęło się od ostatniej imprezy,strasznie przesadziłem z...
Forum: Zaburzenia psychiczne - Mam chorą psychicznie matkę, jak mogę jej pomóc?
Witajcie, na wstępie zaznaczę, że nie wiedziałem do jakiego działu...
Forum: Zaburzenia psychiczne