Forum: Uzależnienia
Temat: Uzaleznienie od internetu (1)
- http://www.psychiatria.pl/forum/uzaleznienie-od-internetu/watek/449173/1.html#p449173http://www.psychiatria.pl/forum/uzaleznienie-od-internetu/watek/449173/1.html Uzaleznienie od internetu Gość
Witam. W obecnych czasach, kiedy komputery staly sie wszechobecne, a internet kusi nas coraz to wieksza liczba uslug i informacji, pojawilo sie rownoczesnie niebezpieczenstwo, z ktorym wiaze sie ryzyko uzaleznienia. Korzystanie z internetu jest juz dzisiaj rzecza jak najbardziej powszechna i normalna. Problem zaczyna sie wtedy kiedy zmienia sie sposob korzystania z internetu. Kiedy zwykle korzystanie z niego przeradza sie w wewnetrzny przymus pozbawiony kontroli. To wlasnie brak kontroli jest skladowa pojecia uzaleznienie. Napewno bardzo przydatna bedzie obserwacja na podstawie ktorej bedzie mozna jasno stwierdzic ze mamy doczynienia z uzaleznieniem. Istnieja pewnw sygnaly ktore moga to potwierdzic np: ilosc czasu jaki osoba spedza przy komputerze, sposob w jaki korzysta z internetu.Dodatkowych ale nie mniej waznych informacji moze nam dostarczyc wiedza na temat portali czy stron jakie osoba ta odwiedza najczesciej. na tej podstawie mozna okreslic w jakim kierunku pojsc aby zrozumiec problem. Co jeszcze znaczy uzaleznienie? Kiedy mozemy stwierdzic ze mamy doczynienia z uzaleznieniem? Otoz uzaleznienie to proces, ktory rozwija sie w roznym tempie u roznych osob. Proces-uzaleznienie dotyka swym dzialaniem najwazniejszych sfer: uczuciowo-emocjonalna, psychiczna, duchowa i fizyczna wplywajac na nie niszczaco. Dzis juz wiadomo ze kazde uzaleznienie jest choroba, ktora trzeba leczyc. Chorobe ta mozna zatrzymac, jednak aby tak sie stalo osoba uzalezniona musi sama przyznac ze istnieje problem w jej zyciu, ktory nie pozwala jej na kierowanie wlasnym zyciem w zwiazku ze swoim uzaleznieniem. Uzaleznienie charakteryzuje sie takze pewnymi zmianami w zachowaniu osoby uzaleznionej. Mam tu na mysli wywiazywanie sie ze swoich rol zyciowych jako syna,corki, ucznia, przyjaciela, partnera, meza, ojca,pracownika itp. Mozna wyraznie zauwazyc ze wszystko to schodzi na plan dalszy albo tez zostaje jakby zapomniane. Natomiast cala koncentracja skupiona jest na przedmiocie uzaleznienia. Rownoczesnie z tymi sygnalami pojawiaja sie rownie jasno widoczne zmiany w zachowaniu osoby uzaleznionej. Wszelkie informowanie, zwracanie uwagi osobie uzaleznionej na oczywiste fakty potwierdzajace uzaleznienie spotykaja sie z natychmiastowymi pelnymi zlosci i agresji reakcjami ktore tylko potwierdzaja ten fakt. najczestrza z nich jest uzywanie jednego z mechanizmow obronnych -zaprzeczania-. Na nic sie zdaja rozmowy i tlumaczenia o szkodliwosci uzaleznienia. Proces postepuje dalej czyniac coraz to wieksze szkody samemu uzaleznionemu a takze njblizszemu otoczeniu w ktorym przebywa. Temat jest bardzo zlozony i szeroki, mysle ze jezeli nie ja to ktos inny podzieli sie wlasna wiedza. Dziekuje
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Uzalezniony od hazardu
Witam. Mam 25lat i straszny problem z hazardem. Zaczęło sie 5 lat temu od gry na...
Forum: Uzależnienia - Pomoc, porada
Witam potrzebuje porady bo sama nie wiem co mam o tym myśleć.. dawniej narzeczony...
Forum: Uzależnienia - Brak sił już na wszystko
Mam 31 lat kochanego syna 6 lat i bardzo dobra dziewczynę pije często straszne...
Forum: Uzależnienia
- Tematy:
- amfetamina
- internet
- faz
- zza
- alkohol
- uzależnienie
- narkotyki
- dda
- nikotyna