użytkowników online: 4037
Oceń forum: 
 (0.0)

O grupie Forum  Wiadomości (280) Artykuły (63) Porady (2) Społeczność (20) Szukaj  

Czy to koniec problemów z receptami czy początek? Ustawa o refundacji leków, zapraszamy do dyskusji. [10]

• Dodano: 18-01-2012, 09:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      Szanowni Państwo,

Wiele się dzieje od dnia wejścia w życie nowej Ustawy o Refundacji leków. Z dnia na dzień sytuacja zdrowotna polaków zmienia się jak w kalejdoskopie. Jak odnosicie się Państwo do nowych przepisów? Co sądzicie o zamykaniu aptek na godzinę w ciągu dnia? kto bardziej cierpi, pacjent czy lekarz? Zapraszamy do dyskusji.

Kontakt Medforum

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 18-01-2012, 10:47
      •  
      •  
      •  
      •  
      Szczerze mówić, jak dla mnie to co dzieje się z racji zmian niestety podchodzi pod skandal... Ludzie już mają dość i w końcu pękną.
      Prawda jest taka, że na tych zmianach cierpią najbardziej sami Pacjenci, bo lekarz, aptekarz to osoba zdrowa, a pacjent... jeśli chce żyć, wyzdrowieć, musi leki kupić i dostać się do lekarza.
      Wogóle dostać się do lekarza to horror, a teraz jeszcze dodatkowo bez druku RMUA lub legitymacji ubezpieczeniowej nas nie przyjmą...To po co nam karty chipowe...Legitymacje ubezpieczeniowe przecież też zostały wycofane i co teraz wracają? Dochodzę do wniosku, że system chce wykończyć ludzi...
      • Dodano: 18-01-2012, 15:42
      •  
      •  
      •  
      •  
      Te wszystkie kłótnie aptekarzy,lekarzy, NFZ odbijają się tylko na pacjentach. W tym przypadku jesteśmy poszkodowani tylko my.
      Już paski ze zniżką nie obowiązują wszystkich cukrzyków. Sama byłam świadkiem jak jeden Pan wyszedł od lekarza, bardzo zdenerwowany i krzyczał co to za kraj, bo paski musi kupować normalnie, czyli koszt ok 50 zł, gdzie to starcza zaledwie na tydzień-Przy ustabilizowanej cukrzycy.
      Sama się ostatnio zdziwiłam, gdy był problem z wykupieniem pasków dla mnie, bo niby przy cukrzycy ciążowej powinni dać ze zniżką. Do tego dostałam specjalne zaświadczenie, ale jak się okazało we wszystkich aptekach odmowa, bo pięczątka NFZ. Więc albo bez zniżki, albo w ogóle eek a jednak chyba zdrowie jest ważniejsze. Na szczęście mój lekarz rodzinny zmienił receptę i może będzie ze zniżką, gdzie i tak w porównaniu do starego roku koszt jest 4 razy większy, ale na pewno nie taki jaki by był bez refundacji.
      Eh po prostu chcą tylko ludziom życie utrudnić.
      Bo człowiek chory, który chce żyć będzie musiał wykupić leki, czy to po 50, czy 200 zł. Nawet jeżeli przyjdzie mu wziąć kredyt na leki...to prostu będzie musiał. Bo jakie jest inne wyjście? w tej sytuacji nie ma.
      Image

Image
      • Dodano: 18-01-2012, 22:02
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ciekawa jestem co jeszcze czeka pacjentów? Strajki lekarzy, strajki aptekarzy. Wiadomo, ustawa jest źle przygotowana ale zawsze musi cierpieć pacjent.

Mam nadzieję, że sytuacja się uspokoi i dojdą do porozumienia. Kolejne kroki zanim wprowadzą, to dokładnie przygotują i przemyślą.

Za niedługo "stan zagrożenia życia" będzie jedynie definiował niesienie pomocy, a nie o to w tym wszystkim chodzi.

KI

• Dodano: 18-01-2012, 22:42
      •  
      •  
      •  
      •  
      Myślicie, ze przy obecnym pożal się boże rządzie, kiedykolwiek coś będzie przygotowane wcześniej i porządnie? Bo ja już w to zwątpiłam. Najpierw zmianami musiały by zająć się osoby znające się na rzeczy i znające potrzeby pacjentów, a nie towarzystwo które dorwało się do koryta i nie ma pojęcia o nas szaraczkach....
      • Dodano: 19-01-2012, 17:50
      •  
      •  
      •  
      •  
      http://www.psychiatria.pl/txt/a,9907,0,protesty-protesty-protesty-czyli-ciag-dalszy-zamieszania-wokol-nowej-ustawy-o-refundacji-lekow#.TxhJpaXj7vY

Ciekawe ile to zamieszanie jeszcze będzie trwało ?
      • Dodano: 19-01-2012, 23:22
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jak dla mnie paranoja,mam meza chorego na cukrzyce,juz te dobre paski do glukometru ktorych uzywalismy niestety sa odpłatne i to sporo a płacilismy po 1 groszu,to dla nas jest tragedia i nie tylko dla nas,leki na padaczke ktorych Michał tez uzywa sa droższe ja juz sama nie wiem jak zyc,najlepiej nie chorowac bo po co jak i tak nie ma pomocy tylko skandal za skandalem,po co jest ten NFZ,gdzie sa nasze składki?
      Image

Image
      • Dodano: 20-01-2012, 11:16
      •  
      •  
      •  
      •  
      Rozumiem ograniczenie u ludzi wielu kwestii, ale nie w sprawie zdrowia. Przecież lek przytrzymuje nie raz człowieka przy życiu bądź pomaga normalnie funkcjonować. Szkoda słów na sytuację w służbie zdrowia. Współczuję też lekarzom i aptekarzom, gdyż nagle mają też wielki kłopot i mieli być za to karani. To paranoja. Teraz zanim dostaniesz receptę, musisz przejść cały proces biurokacji, jak już ją dostaniesz, kolejne doświdczenie czeka w aptece....
      • Dodano: 11-04-2012, 20:46
      •  
      •  
      •  
      •  
      jak to? znowu lekarstwa w polsce poszly w gore??? od kiedy??? wszystkie???
      • Dodano: 12-04-2012, 11:33
      •  
      •  
      •  
      •  
      To się ciągle zmienia.....cena w zależności w jaki sposób jest wypisana recepta...jeden lek ma trzy rózne ceny......szkoda gadać......na każdą chorobe inna cena....spotkałam się nawet ....różna cena, przy różnej ilosci tab. w opakowaniu....to już podchodzi pod paranoje . cheesygrin
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy

Podobne dyskusje

Komentowane konferencje