użytkowników online: 3833

Stres w pracy

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.7)
      Jak sobie radzić ze stresem, formy relaksu, idealne miejsce pracy.
       O grupie Forum  Wiadomości (83) Artykuły (26) Porady (13) Społeczność (33) Szukaj  

Forum - Stres w pracy

Jak radzicie sobie ze stresem w pracy ? [6]

• Dodano: 05-10-2009, 23:05
      •  
      •  
      •  
      •  
      Porozmawiajmy o stresie który jest nieodłącznym "kompanem" naszego losu. Spotyka się go w szkole, pracy, życiu prywatnym.

Jestem ciekawa czy macie jakieś ciekawe sposoby na radzenie sobie ze stresem w pracy ? Zapraszam do dyskusji.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      http://stres.jud.pl
      a nuż pomoże smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 01-10-2011, 15:53
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jak się objawia i czym grozi permanentny stres? Jak nie dopuścić do wypalenia zawodowego i oddzielić życie prywatne od służbowego?

Jak pokazują badania, polscy pracownicy należą do najbardziej zestresowanych na świecie. Zawrotne tempo pracy, rywalizacja z współpracownikami, praca za dwóch, a także ciągła obawa o zwolnienia to główne przyczyny stresu odczuwanego w pracy. Obawy polskich pracowników znacznie spotęgował ponadto obecny kryzys gospodarczy i nasilające się głosy kolejnych pracodawców o konieczności obniżania kosztów, kojarzące się jednoznacznie ze zwolnieniami. Niestety coraz więcej ludzi bagatelizuje znaczenie chronicznego napięcia. Zamiast rozwiązywać problemy i konflikty w pracy, udają, że ich nie ma. Kosztem własnego zdrowia godzą się na wszystko: zostawanie po godzinach, obniżenie pensji czy nadmierne obowiązki. Nadużywają kawy i napoi pobudzających, poświęcają życie rodzinne, a w ekstremalnych przypadkach ucieczki szukają w alkoholu i innych używkach.

Objawy stresu permanentnego pojawiają się stopniowo i z czasem kumulują. Zaczyna się od uczucia przemęczenia i problemów z zasypianiem. Później dochodzą bóle głowy, problemy z żołądkiem i trudności z opanowywaniem emocji. Gdy objawy notorycznego stresu w dalszym ciągu są ignorowane dochodzi do problemów z sercem czy wrzodów żołądka. Pracownik jest wyczerpany, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Nie ma sił, ani motywacji do dalszej pracy. To stan określany mianem wypalenia zawodowego - coraz częstsza choroba polskich pracowników. Ale napięcie odczuwane przez pracowników to nie tylko ich problem. Obniżenie motywacji i satysfakcji podwładnych wpływa na zmniejszenie wydajności i produktywności całej firmy. Do tego dochodzi absencja w pracy spowodowana chorobami wywołanymi przez stres, a także pogorszenie atmosfery w firmie.
      Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
      Oddano 6 głosów
      Uważam, że należy po pracy poszukać czegoś dla siebie dla relaksu smile Skutki stresu niestety mogą być bardzo negatywne dla organizmu

KI

Oddano 1 głos
      Witam

Ja po pracy dla odstresownania udaje sie do domku i tam wszystko mija,juz jest wporzadku,zajmuje sie mezem poniewaz jest chory,jak znajde chwile siadam do komputerka i buszuje na forum,a pozatym zajmuje sie dzieciaczkami tak wiec zapominam o całym zestresowanym dniu w pracy.A tam stresu mi nie brakuje,no ale coz pracowac trzeba
      Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      Ja mam swoją domenę aby się nie stresować. Zdarza się,że jak patrzą na ręce to człowiek się stresuje smile
      W sumie teraz nie stresuje się, bo nie pracuje zawodowo. Tęsknię za pracą.
      Oddano 1 głos

Podobne dyskusje

Komentowane konferencje