użytkowników online: 2994

Tarczyca choroby i jej leczenie

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Leczenie i profilaktyka
       O grupie Forum  Wiadomości (2) Artykuły Społeczność (59) Szukaj  
                   

      Forum - Tarczyca choroby i jej leczenie

      Aktywność fizyczna i dieta w chorej tarczycy [77]

      • Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 18-03-2014, 21:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      WARTO I O TYM PAMIĘTAĆ, ŻE.
      ____________________________________________________
      PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
      Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

      WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
      Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

      A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
      Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

      KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
      Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

      W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
      Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

      ____________________________________________________
      • Dodano: 21-11-2011, 14:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      Aktywność fizyczna w chorobach tarczycy

      Osoby chore na niedoczynność tarczycy często cierpią na nadwagę. Niedoczynności towarzyszy insulinooporność i duży apetyt na słodycze. Regularna aktywność fizyczna ma niebagatelne znaczenie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zwiększeniu wrażliwości tkanek organizmu na insulinę.

      Zadbaj o siebie!

      Osoby chore na niedoczynność tarczy cierpią na przewlekłe zmęczenie. Mimo braku chęci i energii do ćwiczeń, spróbuj zadbać o swoje zdrowie i przyszłość. Wystarczy 40 minut wysiłku, kilka razy w tygodniu, aby czuć się lepiej.
      Trening dla smukłej sylwetki

      Ćwiczenia tlenowe pozwalają na szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej i zapewniają optymalną kontrolę metaboliczną. Dwadzieścia minut treningu ze zmieniającym się obciążeniem, który będzie wchodził w zakres maksymalnego wysiłku, na pewno będzie męczący. Jednak jest to najlepszy sposób na spalenie tkanki tłuszczowej.

      Wzmocnienie mięśni

      Ćwiczenia siłowe wzmagają metabolizm i pozwalają rozbudować masę mięśniową. Jest to szczególnie wskazane u chorych na niedoczynność tarczycy. Aby osiągnąć wygląd sprzed choroby nie wystarczą same leki - musisz zwrócić uwagę na optymalny zestaw ćwiczeń! Ćwicz przysiady, pompki i trenuj z obciążeniem, najlepiej (przynajmniej na początku) pod okiem fachowca.
      Oddychanie dla tarczycy

      Ćwiczenia oddechowe i rozciągające zniwelują bóle mięśniowe. Nauka prawidłowego oddychania wpłynie korzystnie na tarczycę, która znajduje się blisko tchawicy i może na nią uciskać. Wybierz ulubiony zestaw ćwiczeń - z elementami stretchingu czy jogi i stosuj je każdego dnia uzupełniając nimi Twój zestaw ćwiczeń.

      Stosując taki schemat ćwiczeń poczujesz się lepiej. Zmniejszy się uczucie ciągłego zmęczenia i nabierzesz energii do życia, będziesz silniejsza i schudniesz. Jeśli nie wiesz jak rozpocząć trening, poradź się fachowca - lekarza lub fizjoterapeuty, którzy z chęcią nauczą Cię metodyki ćwiczeń i będą monitorować Twoje postępy.
      Image

      Image
      • Dodano: 21-11-2011, 14:35
      •  
      •  
      •  
      •  
      Co powinna jeść osoba z niedoczynnością tarczycy?

      Nieprawidłowa praca tarczycy zaburza funkcjonowanie całego organizmu. Efektem niedoczynność tarczycy są nie tylko otyłość i problemy z cerą. Powikłania mogą być znacznie poważniejsze. Leczenie zaburzeń opiera się przede wszystkim na przyjmowaniu hormonów. Czy wiesz jaka dieta wspomoże terapię?

      O niektórych chorobach nasz organizm informuje nas wysyłając niepozorne sygnały np. w postaci drobnych dolegliwości. W przypadku niedoczynności tarczycy są to najczęściej: osłabienie organizmu, senność, sucha skóra, łamliwe paznokcie, nadmierne wypadanie włosów, ciągłe uczucie zimna, przewlekła chrypka czy obniżone libido. Jeśli zaobserwujemy kilka takich objawów, warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na pierwsze, podstawowe badanie hormonów tarczycy - TSH, a w razie potrzeby na leczenie u specjalisty - endokrynologa. Szybka reakcja i trafna diagnoza jest niezwykle istotna, bowiem tarczyca ma duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, wytwarza hormony odpowiedzialne za przemianę materii, a jej niedoczynność zwalnia wszystkie procesy życiowe. Niedoczynność tarczycy dotyka najczęściej kobiety, zwłaszcza w starszym wieku, a także podczas ciąży i w okresie poporodowym. Jest to choroba przewlekła, ale można ustabilizować poziomu hormonów za pomocą farmakologii. Duże znaczenie ma również odpowiednia dieta i prawidłowe nawyki żywieniowe.
      Co jeść?

      Spożywane przez nas produkty mają swój określony skład chemiczny, który bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także na przebieg choroby. Dieta osób, u których stwierdzono niedoczynność tarczycy, powinna ograniczać spożywanie węglowodanów prostych, które co prawda są niezbędne do spalania białek i tłuszczów, ale powodują dodatkowy wzrost masy ciała u chorego. Należałoby zatem ograniczyć spożywanie słodyczy, ziemniaków, ryżu, makaronów, kasz, produktów mącznych (w tym także chleba). Do codziennej diety warto natomiast włączyć białka, które sprzyjają większemu wydatkowaniu energii na trawienie i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. - Zaleca się zwłaszcza takie produkty, jak chude mięso, chude ryby oraz nabiał. Pozytywny wpływ na zdrowie osób z niedoczynnością tarczycy mają również owoce i warzywa, ale nie wszystkie. Z jadłospisu trzeba wyłączyć surową kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, rzodkiew, gorczycę oraz soję, które spożywane w nadmiernych ilościach, ograniczają wchłanianie niezbędnego jodu

      Image

      Image
      • Dodano: 21-11-2011, 14:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dieta w nadczynności tarczycy

      Podstawowym sposobem leczenia nadczynności tarczycy jest farmakologia. Zadaniem diety jest działanie wspomagające, mające na celu dostarczenie zwiększonej ilości energii, białka i witamin.

      Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, produkującym tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3).

      Hormony te odpowiedzialne są za:

      regulację metabolizmu, wytwarzania ciepła i energii,
      wzrost, dojrzewanie,
      pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia,
      syntezę białek i przemianę węglowodanów( hamują tworzenie glukozy),
      zwiększenie wrażliwości serca na działanie innych hormonów.


      Nadczynność tarczycy to nadmiar wydzielanych prze nią hormonów, które, krążąc we krwi, przyczyniają się do zaburzenia w/w funkcji w organizmie i mogą prowadzić do następujących objawów:

      osłabienie,
      nerwowość, niepokój,
      bezsenność,
      zaburzenia koncentracji,
      duszności,
      stałe uczucie gorąca,
      zmniejszenie masy ciała,
      przyśpieszona akcja serca, drżenie rąk,
      powiększenie gruczołu tarczycy.

      Objawy są zróżnicowane, mogą również występować biegunki oraz obrzęk kończyn dolnych.

      Główne zasady diety:

      1. Zapotrzebowanie na energię

      Zależne jest od stopnia nasilenia choroby:

      Przy średnim nasileniu zaleca się zwiększenie energii o 15-25% w stosunku do normy zapotrzebowania na energię dla osoby zdrowej.
      Gdy występuje silna nadczynność, należy ilość energii zwiększyć o 50-80%.

      2. Białko

      Zastosowanie diety bogatobiałkowej jest konieczne z powodu zwiększonych procesów rozpadu białka. Zaleca się dostarczenie 1,5-2 g tego składnika na kg masy ciała (średnio od 110 do 130g). Około 2/3 zapotrzebowania powinno być pochodzenia zwierzęcego:

      mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe,
      jaja,
      chude gatunki mięs: drób, wołowina, cielęcina,
      chude wędliny: drobiowe, polędwica, szynka,
      chude gatunki ryb, takie jak dorsz, sandacz czy szczupak są również bardzo dobrym źródłem białka.

      3. Tłuszcz

      W diecie osób z nadczynnością tarczycy należy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Jego zawartość w dziennym jadłospisie nie powinna przekraczać 70g. Najlepszym źródłem tłuszczu są oleje roślinne. Powinno się zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak:

      smalec, łój, bekon, boczek,
      podroby i wędliny podrobowe,
      konserwy.

      4. Witaminy

      W nadczynności tarczycy wzrasta również zapotrzebowanie na witaminy, a w szczególności: witaminę A, C, B1.

      Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka czerwona, brokuły, szpinak, owoce cytrusowe i jagodowe.

      Bogate w witaminę A są: morele, suszone śliwki, dynia, marchew, szpinak i sałata.

      Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby.

      Zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przyczynia się do konieczności wykluczenia z diety produktów, które dostarczają pustych kalorii i są ubogie w składniki mineralne, takie jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki. Należy je zastąpić budyniami, galaretkami z owocami, przecierami i sałatkami owocowymi.

      5. Składniki mineralne

      W diecie szczególnie należy zwrócić uwagę na wapń, którego zapotrzebowanie wzrasta u osób z nadczynnością tarczycy. Mleko i przetwory mleczne są świetnym jego źródłem.



      6. Sposób przygotowywania posiłków

      W przypadku występowania biegunek zaleca się dietę lekko strawną. Należy wówczas unikać potraw smażonych, tłustych. Niepożądane są również produkty wzdymające oraz drażniące przewód pokarmowy, takie jak kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Często zaleca się rezygnację z ostrych przypraw, takich jak pieprz, chili, papryka, na korzyść łagodnych takich jak: wanilia, koper, kminek, pietruszka, sok z cytryny, cynamon.

      Zaleca się stosowanie następujących technik kulinarnych:

      gotowanie w wodzie i na parze,
      duszenie bez obsmażania,
      pieczenie we folii.

      7. Z powodu niekorzystnego działania kofeiny na układ krwionośny powinno się ograniczyć spożycie kawy, mocnych herbat i coca-coli.

      8. Nasilenie biegunek wymusza zastosowanie diety półpłynnej, opartej na kleikach, przyrządzanych na ryżu lub kaszy manny, gotowanych na mleku lub wodzie z dodatkiem soli. Kaszę należy długo gotować ( nawet 2-3 h) celem wypłukania skrobi. W kolejnym etapie urozmaicić jadłospis można, włączając produkty, takie jak: jajko na miękko, gotowane ziemniaki purre, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso (chude gatunki: cielęcina, drób - kurczak lub indyk bez skóry).
      Image

      Image
      • Dodano: 21-11-2011, 14:53
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dieta jest bardzo pomocna z walce z niedoczynnością tego narządu oraz z nadwagą. Nie wymaga od ciebie dużych wyrzeczeń – wszystkie posiłki są bardzo smaczne i urozmaicone.

      1. Najpierw dobierz leki

      Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i zmagasz się z nadmiarem kilogramów? Możemy ci pomóc. Pamiętaj jednak, że najpierw musisz skonsultować się z doświadczonym endokrynologiem. Pierwszy niezbędny krok to ustalenie odpowiedniej dawki leków. Dopiero wtedy możesz ruszać dalej ze zmianą dotychczasowego menu.

      2. Chroń jod

      Jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, która w twoim organizmie jest zaburzona. Używaj zawsze soli jodowanej, ale pamiętaj, że sól sztucznie jodowana szybko traci swoje właściwości. Nie przechowuj jej długo. Lepsza pod tym względem jest sól morska, z której jod nie wietrzeje. Warto wiedzieć, że ten pierwiastek szybko ulatnia się w trakcie gotowania (znika aż połowa). Dosalaj więc potrawy dopiero po ugotowaniu. Grillowanie i pieczenie jest bardziej korzystne, zmniejsza ilość jodu tylko o 1/5.

      Powinnaś też zwrócić uwagę na produkty, które utrudniają wykorzystanie jodu z diety. Są to tzw. substancje wolotwórcze, a znajdują się m.in. w kalafiorze, kapuście (zwłaszcza czerwonej), orzeszkach ziemnych, soi i w brokułach. Nie rezygnuj z nich całkowicie, ale ogranicz.

      3. Pamiętaj o białku

      Bardzo ważna w menu osób z chorobami tarczycy jest odpowiednia ilość białka, które przyspiesza mocno spowolnione tempo przemiany materii. Bogate w ten ważny składnik pokarmowy są m.in. drób, cielęcina, chuda wołowina, chude ryby i twaróg. Organizm lepiej wykorzystuje białko, kiedy dostarczasz mu go w dawkach podzielonych – po trochu na śniadanie, na obiad i na kolację.

      4. Doceń probiotyki

      Aby zlikwidować uporczywe zaparcia, częste przy niedoczynności tarczycy, powinnaś pić jogurty dostarczające bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Pomocne będą też otręby pszenne oraz warzywa i owoce zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Ponieważ możesz mieć również skłonność do wzdęć, unikaj posiłków smażonych w dużej ilości tłuszczu, nasion roślin strączkowych, cebuli i porów. Pij dużo płynów. Nigdy nie jedz w pośpiechu.

      ZAŁOŻENIA DIETY:

      TRWA: 7 dni – jeden cykl.

      ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu cyklu (w zależności od masy ciała).

      MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy z rzędu. Jej dłuższe stosowanie najlepiej skonsultować z dietetykiem.

      POLECANA: dla osób z niedoczynnością tarczycy. Uwaga! Poważne problemy zdrowotne zawsze powinny być konsultowane z lekarzem.

      NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie, pacjentów z niewyrównanymi chorobami tarczycy.

      SZCZEGÓLNIE BOGATA W: produkty bogate w bakterie probiotyczne, witaminę C, błonnik pokarmowy.

      DZIENNA DAWKA KALORII: 1300.

      Proponowane posiłki

      Wszystkie dania są lekkie, zawierają małe ilości tłuszczu. Ich podstawą są warzywa, chudy nabiał, ryby, zioła. Dodawaj otręby zbożowe do czego tylko sie da.

      DZIEŃ 1.

      ŚNIADANIE ok. 370 kcal

      Twarożek z warzywami

      •opakowanie naturalnego serka granulowanego light •5 dużych rzodkiewek •1/3 ogórka węża •szczypiorek •przyprawy •mała bułka orkiszowa •mały kubek napoju probiotycznego

      II ŚNIADANIE ok. 100 kcal

      Koktajl z mrożonych malin

      •małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego •2 łyżki otrąb pszennych •3 łyżki mrożonych malin

      OBIAD ok. 470 kcal

      Łosoś pieczony z migdałami i sałata z papryką i kukurydzą

      PODWIECZOREK ok. 120 kcal

      •sok z 1/2 małego grejpfruta i 1/2 dużej pomarańczy

      KOLACJA ok. 220 kcal

      Pieczarkowy krem z serowymi grzankami

      •15 pieczarek •1/3 op. mrożonej włoszczyzny •1/4 op. mrożonych brokułów •plaster żółtego sera •1/2 małej cebuli •1,5 szklanki bulionu •natka pietruszki •przyprawy •1/2 grahamki

      DZIEŃ 2.

      ŚNIADANIE ok. 370 kcal

      Jogurt z musli i pomarańczą

      •2 małe opakowania chudego jogurtu naturalnego •5 łyżek musli z orzechami •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małej pomarańczy

      II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

      Kanapka z wędzonym łososiem

      •cienka kromka chleba pełnoziarnistego, posmarowana cienko chudym, naturalnym serkiem •plasterek wędzonego łososia •1/2 małej papryki •listki sałaty

      OBIAD ok. 440 kcal

      Risotto z bakłażanem i cukinią

      •50 g białego ryżu •120 g fileta z piersi kurczaka •1/2 małej cukinii •1/4 małego bakłażana •1/2 małej cebuli •1/2 szklanki lekkiego bulionu •łyżka oliwy z oliwek •zielenina (np. natka pietruszki) •przyprawy (m.in. gałka muszkatołowa)

      PODWIECZOREK ok. 130 kcal

      •5 śliwek suszonych •średnie kiwi

      KOLACJA ok. 260 kcal

      Filet z dorsza pieczony z ziołami i surówką z porów, oliwek i płatków migdałowych

      DZIEŃ 3.

      ŚNIADANIE ok. 400 kcal

      •małe opakowanie jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb pszennych

      Kanapka z pastą z tuńczyka

      •2 cienkie kromki chleba razowego •pasta z tuńczyka: 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym •1/2 jajka ugotowanego na twardo •ogórek konserwowy •1/3 małej, posiekanej cebulki •2 płaskie łyżki chudego jogurtu naturalnego •natka pietruszki •szczypiorek •przyprawy •1/2 małej, czerwonej papryki•1/3 ogórka węża

      II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

      •małe opakowanie biokefiru naturalnego •duża mandarynka

      OBIAD ok. 420 kcal

      Makaron w sosie pomidorowym z indykiem

      PODWIECZOREK ok. 120 kcal

      Średnie jabłko pieczone z 3 śliwkami suszonymi

      KOLACJA ok. 280 kcal

      Sałatka z kawałkami łososia i pumperniklem

      DZIEŃ 4.

      ŚNIADANIE ok. 370 kcal

      Jogurt probiotyczny z musli i otrębami

      •2 małe opakowania jogurtu probiotycznego •2 łyżki otrąb pszennych •łyżka suszonej żurawiny •5 łyżek musli z orzechami

      II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

      Kanapka z polędwicą sopocką i cykorią

      •cienka kromka chleba razowego posmarowana cienko chudym serkiem naturalnym •2 plasterki polędwicy sopockiej •1/2 małej papryki •2 listki cykorii

      OBIAD ok. 370 kcal

      Gęsta zupa warzywna z kawałkami dorsza

      PODWIECZOREK ok. 130 kcal

      •duża mandarynka •średnia gruszka

      KOLACJA ok. 290 kcal

      Indyk z czosnkiem i surówka z buraczków

      DZIEŃ 5.

      ŚNIADANIE ok. 390 kcal

      Kanapka z wędzoną makrelą

      •2 cienkie kromki ciemnego chleba •50 g wędzonej makreli •średni pomidor •1/3 małej papryki •listki sałaty •mała buteleczka napoju probiotycznego

      II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

      Jogurt z suszoną żurawiną

      •małe opakowanie jogurtu naturalnego •łyżka suszonej żurawiny •2 łyżki otrąb pszennych

      OBIAD ok. 460 kcal

      Eskalopki cielęce W pomarańczy

      PODWIECZOREK ok. 110 kcal

      •duża gruszka

      KOLACJA ok. 240 kcal

      Sałatka z twarogiem i świeżą bazylią

      •2 małe pomidory •1/2 kostki chudego twarogu •listki świeżej bazylii •łyżeczka oliwy z oliwek •skórka z cytryny •listki świeżej bazylii •przyprawy •1/2 małej bułki orkiszowej

      DZIEŃ 6.

      ŚNIADANIE ok. 380 kcal

      Kanapka z jajkiem i szynką

      •2 cienkie kromki ciemnego chleba, posmarowane chudym serkiem naturalnym •jajko na twardo •2 plasterki szynki drobiowej •1/2 małej papryki •1/3 małego ogórka węża •kilka kiełków słonecznika •mały kubeczek napoju probiotycznego

      II ŚNIADANIE ok. 140 kcal

      Koktajl bananowy z cynamonem

      •małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małego banana •sok z cytryny •cynamon

      OBIAD ok. 410 kcal

      Penne w pomidorach z tuńczykiem i fasolą szparagową

      •50 g makaronu typu penne •1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym •1/2 małej cebuli •1/2 puszki pomidorów •1,5 łyżeczki oliwy z oliwek •zielenina •przyprawy •1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej

      PODWIECZOREK ok. 120 kcal

      •małe jabłko •średnie kiwi

      KOLACJA ok. 260 kcal

      Ziołowy gyros z kurczaka i surówka z trzech rodzajów warzyw

      DZIEŃ 7.

      ŚNIADANIE ok. 380 kcal

      Jogurt z musli i otrębami

      •2 małe opakowania jogurtu probiotycznego •5 łyżek musli z orzechami •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małego czerwonego grejpfruta

      II ŚNIADANIE ok.110 kcal

      Kanapka z mozzarellą i pomidorem

      •1/2 małej bułeczki orkiszowej •mały pomidor •plasterek sera mozzarella light •listki świeżej bazylii

      OBIAD ok. 430 kcal

      Mintaj duszony w sosie kaparowym i fasolka na ostro

      PODWIECZOREK ok. 100 kcal

      •małe jabłko •2 średnie marchewki pocięte w słupki

      KOLACJA ok. 250 kcal

      Dyniowy krem z grzankami i prażonymi pestkami dyni

      •szklanka miąższu z dyni •1/4 opakowania mrożonej włoszczyzny •50 g fileta z piersi kurczaka •1/2 grahamki •łyżeczka przecieru pomidorowego •czubata łyżeczka pestek dyni •1,5 szklanki bulionu •natka pietruszki •przyprawy

      Image

      Image
      • Dodano: 21-11-2011, 14:54
      •  
      •  
      •  
      •  
      Czy jod szkodzi? Tak i nie

      Nie w ilości ok. 150 ug, czyli zalecanej przez dietetyków normy dla zdrowych osób dorosłych (Niemcy zalecają 180-200 ug). Jod hamuje dalsze powiększenie wola w przypadku jego niedoboru. Zapobiega powstawaniu guzków; a jeśli nawet w tarczycy są „guzki gorące” jod może ujawnić ukrytą nadczynność, co przyspieszy rozpoznanie i leczenie. Jod nie szkodzi również w nadczynności tarczycy.
      Tak – osobom z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, nawet przy poziomie bezpiecznym. Nadmiar jodu w diecie może się zdarzyć w przypadku suplementacji witaminami i minerałami, preparatami z alg lub jedzeniem dużej ilości ryb, owoców morza, nadużywaniem soli jodowanej.

      Przeciętne poziomy jodu w żywności (w mikrogramach na 100 g):

      sól 3000
      owoce morza 66
      warzywa 32
      mięso 26
      jaja 26
      śledź 24
      mleko i jego przetwory 13
      pieczywo 10
      owoce 4

      Image

      Image
      • Dodano: 21-11-2011, 14:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      Przykładowy jadłospis (ok. 1500 kcal):

      Śniadanie ok. 300 kcal i ok. 20 ug jodu
      Musli owocowe – 3 łyżki płatków owsianych, szklanka wody, 2 brzoskwinie i łyżka jagód (mogą być mrożone), łyżka siemienia lnianego, łyżeczka ziaren słonecznika. Płatki namocz na noc. Rano dodaj siemię lniane i pokrojone owoce, posyp jagodami i ziarnami słonecznika. Do picia zielona herbata.

      II śniadanie ok. 250 kcal i 10 ug jodu
      Koktajl malinowy – zmiksuj łyżkę oleju lnianego ze szklanką malin (mogą być mrożone), maślanką lub serwatką (pół szklanki), łyżeczką miodu, udekoruj melisą.

      Obiad ok. 500 kcal i 100 ug jodu
      Ryba z rusztu i warzywa – filet z okonia nilowego ok. 200 g skrop sokiem z cytryny, posyp sezamem i upiecz na grillu. Zjedz z uduszonymi na oliwie i pokrojonymi w kawałki: cukinią, bakłażanem, małymi ziemniakami, czerwoną papryką i pomidorami. Do picia bulion.

      Podwieczorek ok. 60 kcal i 10 ug jodu
      Jabłko

      Kolacja ok. 300 kcal i 40 ug jodu
      Jajecznica po królewsku – jedno jajko roztrzep z mlekiem (dwie łyżki), dodaj łyżkę startego sera żółtego, pokrojonego w kawałki pomidora. Usmaż na łyżeczce masła. Posyp szczypiorkiem i zjedz z kromką chleba razowego. Do picia zielona herbata.
      Image

      Image
      • Dodano: 21-11-2011, 19:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dieta w nadczynności tarczycy

      Mimo wielu zalet uważaj na soje - dlaczego?

      Tarczyca jest jednym z największych i najważniejszych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Wydziela hormony tyroksynę i trójjodotyroninę, które wywierają silne działanie na wiele przemian ustrojowych: regulują metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia. Zaburzenia pracy tarczycy mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Jednym z nich jest nadczynność tarczycy, która powoduje zwiększenie zużycia tlenu, produkcji ciepła, przemian białek, tłuszczów i węglowodanów. Objawia się to najczęściej utratą wagi, wzmożonym apetytem, kołataniem serca, lękiem, drżeniem ciała, nietolerancją ciepła i nadmierną potliwością. W cięższych przypadkach występują również biegunki i obrzęk kończyn.

      Podstawą leczenia tej choroby jest leczenie farmakologiczne, a stosowanie diety ma jedynie znaczenie wspomagające.

      Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, aby pokryć wzmożone zapotrzebowanie organizmu.

      Energetyczność diety zależy od stopnia nasilenia nadczynności tarczycy. Zaleca się więc, aby przy średnio nasilonej nadczynności ilość energii zwiększyć o 15-25% w stosunku do norm przeznaczonych dla osób zdrowych. W silnej nadczynności energetyczność diety musi zostać zwiększona aż o 50-80%. W niektórych przypadkach trzeba więc dostarczyć z dietą nawet 5000 kcal! Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 5-6 posiłków. Pierwsze śniadanie powinno dostarczać 25% energii, II śniadanie - 10%, obiad - 30%, podwieczorek - 15%, a kolacja - 20%.

      Najważniejsze zasady diety

      Z powodu nasilonego rozpadu białka konieczne jest stosowanie diety bogatobiałkowej. Zaleca się, aby w ciągu doby dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Dla porównania: zdrowe osoby dorosłe potrzebują 0,8 g/kg/dobę. Większość białka (około 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego. W diecie należy zwiększyć ilość takich produktów, jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki, królik) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Dobrym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe zaleca się spożywać w każdym posiłku.

      W diecie konieczne jest ograniczenie tłuszczu. Jego ilość w dziennej racji pokarmowej nie może przekraczać 70 g na dobę. Większość tłuszczu powinna pochodzić z olejów roślinnych. Zrezygnować należy z takich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak: smalec, łój, bekon, boczek, wędliny podrobowe, konserwy.

      W nadczynności tarczycy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza na witaminę A, C, B1 oraz wapń. Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100 g produktu), papryka czerwona (144 mg), brokuły (83 mg), szpinak (67,8 mg), cytryna i pomarańcza (49-50 mg), truskawki (66 mg).

      Witamina A ma wpływ na zmniejszenie nadczynności tarczycy. Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają prowitaminy A (beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A). Należą do nich marchew, papryka, pomidory, brokuły, morele, brzoskwinie. Mimo dużej zawartości witamin ilość warzyw i owoców w diecie, zwłaszcza surowych, nie powinna być zbyt duża. Zawierają one bowiem duże ilości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie niektórych składników i zmniejsza przyswajanie energii z diety.

      Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również wapnia, na który również wzrasta zapotrzebowanie.

      Istotne znaczenie w tej diecie ma sposób przyrządzania posiłków. Z powodu możliwości występowania biegunek konieczne jest przestrzeganie zaleceń diety lekko strawnej. Unikać należy potraw tłustych i smażonych. Spośród metod kulinarnych zalecamy gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Niepożądane są również produkty obciążające przewód pokarmowy, mające działanie drażniące lub wzdymające. Należą do nich: kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Warto również zrezygnować z ostrych przypraw, takich jak papryka, pieprz, chili. Zaleca się przyprawy łagodne: wanilię, koper, kminek, pietruszkę, sok z cytryny, cynamon.

      Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykluczyć należy te produkty, które są w nie ubogie i dostarczają tylko "pustych kalorii", takich jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki, snacki. Zamiast nich na deser można podawać budynie, galaretki z owocami, przeciery i sałatki owocowe.

      Osoby chore na nadczynność tarczycy skarżą się na ciągłe uczucie gorąca. Często stwierdza się u nich stany podgorączkowe lub zwyżki temperatury nawet do 38 oC. Aby tych objawów nie pogłębiać, warto zrezygnować z gorących napojów i potraw, zwłaszcza zup.

      Picie kawy i herbaty, nawet zimnej, powinno być ograniczone z powodu niekorzystnego wpływu kofeiny na układ krążenia (zwiększa liczbę skurczów serca) i układ nerwowy.

      W przypadku nasilenia biegunek należy zastosować dietę półpłynną, opartą na kleikach. Przyrządza się je z ryżu lub kaszy manny gotowanej na wodzie lub na mleku z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje przez 2-3 godziny, dolewając wody w miarę jej wygotowywania. Następnie kaszę należy przecedzić. Tak długie gotowanie kaszy ma na celu rozgotowanie skrobi i jej przemianę w klej skrobiowy. Następnie można urozmaicić jadłospis, włączając: jajko na miękko, gotowane ziemniaki pure, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso. Z mięs należy wybierać chude i delikatne gatunki: cielęcinę, chudy drób - kurczak lub indyk bez skóry.
      • Dodano: 21-11-2011, 19:37
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ćwiczysz, ograniczasz kalorie, a waga nie chce drgnąć, lub gorzej: rośnie? „Niezrozumiały" wzrost wagi to jeden z objawów niedoczynności tarczycy. Jeśli zdiagnozowano u ciebie tę chorobę, nie załamuj się - wciąż jest coś, co możesz zrobić dla swojego zdrowia i sylwetki.

      Niedoczynność tarczycy to choroba dotykająca przede wszystkim kobiet. Tarczyca to gruczoł położony w przedniej części szyi. Hormony przez nią produkowane odpowiedzialne są między innymi za regulację przemiany materii. Objawy niedoczynności tarczycy to: wzrost masy ciała niezwiązany ze zwiększeniem ilości spożywanych kalorii, częste zaparcia, zmęczenie, senność, spadek nastroju, skłonność do marznięcia, nieregularne miesiączki, wypadanie włosów. Zdiagnozowana niedoczynność tarczycy jest leczona hormonalnie - często przyjmowanie leków konieczne jest do końca życia. Kuracja zaczyna się jednak od niewielkich dawek i nie musi od razu odwrócić niekorzystnych efektów jakie niedoczynność tarczycy przynosi urodzie.

      Ktoś mógłby powiedzieć, że przy poważnym problemie zdrowotnym nie powinno się myśleć o czymś tak błahym jak sylwetka. Nic bardziej mylnego. W społeczeństwie, w którym żyjemy na atrakcyjność kładziony jest ogromny nacisk. Osoby cierpiące na zaburzenia funkcjonowania tarczycy narażone są na krytyczna ocenę środowiska, które nie wie, że przyczyną ich nadwagi nie jest obżarstwo. Taka sytuacja może dramatycznie odbić się na i tak już obniżonym nastroju chorego.

      Dlatego ważne jest, by pacjent wiedział, że jest coś poza przyjmowaniem leków, co może dla siebie zrobić - zadbać o dietę, która zmaksymalizuje jego szansę na odzyskanie zdrowia i dobrego wyglądu.

      Pierwszym komponentem diety jest ograniczenie produktów, które mogą mieć działanie tuczące oraz tych, które osłabiają funkcjonowanie tarczycy. Do tej pierwszej kategorii należą wszystkie produkty z wysokim indeksem glikemicznym - czyli słodycze, białe pieczywo, ziemniaki, niektóre owoce (np. banany i winogrona) i warzywa (marchewka, groszek, buraki). Do drugiej kategorii należą produkty, które mogą zaburzać gospodarkę jodową organizmu: tu znajduje się kofeina, niektóre orzechy, soja, musztarda oraz warzywa takie jak brokuły, kalafior, brukselki czy kapusta.

      Drugi komponent to spożywanie pokarmów, które w naturalny sposób działają na tarczycę leczniczo. Są to przede wszystkim produkty wytwarzane z kokosa oraz jadalne glony morskie z rodziny listownic.

      Ponieważ odpowiednie spożycie jodu jest tak ważne (za równo jego nadmiar jak i niedomiar są szkodliwe dla tarczycy), dobrze jest dostarczać go sobie z naturalnych źródeł takich jak ryby i owoce morza. Chude ryby są również bogate w białko, które powinno pomóc pacjentowi w zachowaniu odpowiedniej wagi, gdyż do jego rozkładu potrzebne jest więcej energii niż ma to miejsce w przypadku węglowodanów czy tłuszczu.
      • Dodano: 21-11-2011, 19:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jak uzupełnić niedobór jodu?
      Duża ilość jodu znajduje się w warzywach, owocach, produktach zbożowych i mlecznych.. Dobrym żródłem są ryby morskie. Przykładowo dorsz zawiera średnio 110 mikrogramów jodu w 100 g produktu; łosoś – 44 mikrogramy/100 g produktu, płastuga – 52 mikrogramy/100 g produktu, makrela wędzona – 40 mikrogramów/100 g produktu, śledź – 30 mikrogramów/100 g. Ponadto źródłem jodu są glony i morszczyny morskie, sól kuchenna. Możemy też zakupić preparat apteczny.
      Dzienne zapotrzebowanie na jod w mikrogramach wynosi dla niemowląt – 90 mikrogramów, dla dzieci do lat 6 – 90 mikrogramów, starszych – 120 mikrogramów, a u kobiet ciężarnych i karmiących piersią 200 mikrogramów.

      Jod i odchudzanie!!!
      -jod wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu, zasobność jodu w diecie umożliwia wytworzenie tyroksyny i trójjodyrozyny w niezbędnej ilości dla efektywnego spalenia substancji energetycznych
      -hormony tarczycy pobudzają przemianę materii. Tyroksyna i trójjodyrozyna pobudzają tempo przemiany materii. Jak łatwo zrozumieć wyraża się to zwiększonym spalaniem tlenu, glukozy i tłuszczów na poziomie komórkowym. A to po prostu definicja przyśpieszonego odchudzania się
      - idealnym środkiem wspomagającym odchudzanie jest jod w postaci związków organicznych (naturalnych). Modelowym jest popularny susz morszczynu.
      • Dodano: 07-12-2011, 20:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      Od wielu lat leczę swoją tarczycę.Leki to podstawa ale bez ćwiczeń i diety się nie obejdzie.

      Podobne dyskusje

      Komentowane konferencje

        Konkurs na forum
        Konkurs tematyczny