Zapomniałem hasła

Forum Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Ogólne informacje   Forum dyskusyjne   Wiadomości   Artykuły   Lista członków  

• Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
  • OTWARTA / dla pacjentów
  • Założyciel: Kontakt M.
  •  
  • Data powstania: 26-10-2009
  •  
  • Ostatni post: 12-03-2010, 01:55
  • Ilość członków 227
  •  
  • Tematów na forum: 6704
  •  
  • Artykuły: 207
  •  
Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje

Wątek: fobia społeczna [1133]

• Ostatni post w tym wątku
  •  
  • Data dodania: 26-01-2010, 14:53
  •  
  •  
  •  
  •  

witam wszystkich meczy mnie fobia społeczna jak to leczyć szczerze mówiąc mam tego dość chcę żyć normalnie jak człowiek próbuje sobie z tym radzić lecz mi to nie wychodzi chciałbym pogadać o tym z kimś moje gg 6016082 frown

• Data dodania: 21-10-2006, 00:54
  •  
  •  
  •  
  •  

mam 27 lat i od wielu lat cierpię na fobie społeczną tzn ja i moja rodzina uważamy bo lekarze u których byłam jednoznacznie się nie wypowiadają. Mieszkam w małym mieście i tak naprawdę brak tu specjalistów leczących takie zaburzenia jak moje. Brałam do tej pory Rexetin przez kilka miesięcy i wielkiej poprawy nie było,chodziłam też do kilku psychologów ale jakoś niespecjalnie mi pomogli. Ciągle mieszkam z mamą, nigdzie nie wychodzę bo się boję,zresztą z kim mialabym wyjść skoro nie mam żadnych znajomych od czasów ukończenia szkoły. chciałabym też iśc na studia ale lęk mnie paraliżuje,no i co ja mam robić,czy to jest uleczalne? cry

• Data dodania: 21-10-2006, 12:05
  •  
  •  
  •  
  •  

Cześć,uważam że Ty masz początki schizofreni,ja tak miałem przez całe życie.Do pierwszej psychozy doszło u mnie w wieku 37 lat,obecnie mam 40 lat.Od 3 lat się lecze jednak izoluje się od ludzi.[addsig]

Tadeusz
  • Data dodania: 21-10-2006, 13:54
  •  
  •  
  •  
  •  

To wcale nie muszą być początki schizofrenii. Ja schizofrenii nie mam, a coś w stylu fobii społecznej też leczę :/

Marta
  • Data dodania: 23-10-2006, 15:36
  •  
  •  
  •  
  •  

czy mogłby mi ktos napisac cos wiecej na temat fobii społecznej? ja sądze ze mam ale nie jestem pewna. Próbuje sobie sama z tym radzic ale nie wiem czy mi sie uda. Bardzo ciezko mi jest sie odnalezc w miejscach gdzie jest wiecej ludzi np w klasie. Nie potrafilabym ustac na srodku i zaczac cos mowic. Gdy w pomieszczeniu jest wiecej niz 2 osoby nie czuje sie dobrze, najchetniej bym wyszła z niego. Nie potrafilabym tez usiasc naprzeciwko kogos i rozmawiac z nim. Sa wyjatki gdy znam kogos dobrze to nie przeszkadza mi to. Nie wiem czy isc z tym do lekarza czy poradze sobie sama...

• Data dodania: 24-10-2006, 01:41
  •  
  •  
  •  
  •  

Witam was serdecznie.

Interesuje sie psychiatra, pozwole sobie wtracic 3 grosze. Podloze fobii spolecznej sa rozne (niezrozumienie rowiesnikow w liceum, traumatyczne wydarzenia (tzw. najedzenie sie wstydu kiedys gdzies), niepokoj, lek, adhd) - rzadko fobia spoleczna jest zaburzeniem pierwotnym. Najczesciej wtornym. Uogolnione fobie spoleczne zwykle wiaza się z niska samoocena i strachem przed krytyka. Chce wam jednak powiedziec, ze to sie leczy. Leczy sie poprzez psychoterapie wspierana lekami. Tutaj cuda dziala Efectin XR 75 mg (substancja czynna - wenlafaksyna). Opis jest tutaj : http://www.psychologia.fora.pl/about150.html - to lek nowej generacji. Dopuszczony do obrotu u nas chyba dopiero w zeszlym roku. Serdecznie polecam poniewaz na mnie dziala powyzej oczekiwan, a i z wielu opinii wyczytalem, ze pozwolil ludziom zyc zyciem na jakie zasluguja. Goraco sciskam.

• Data dodania: 24-10-2006, 12:39
  •  
  •  
  •  
  •  

Ja się leczyłam Effectinem ER przez jakiś miesiąc 2,5 roku temu na depresję. Nie pomógł w ogóle, a podczas jego stosowania mój stan bardzo się pogorszył. Więc przypuszczam, że na fobię społeczną też by nie pomógł. Niestety. Zresztą biorę też inne leki, więc mogłyby wystąpić interakcje.

Marta
  • Data dodania: 31-10-2006, 23:56
  •  
  •  
  •  
  •  

Ale ja mieszkam w Augustowie-to jest małe miasteczko i tu nie ma psychoterapeutów z uprawnieniami do leczenia takich zaburzeń jak fobia społeczna,chętnie skorzystałabym z pomocy fachowca,tylko jak?

• Data dodania: 01-11-2006, 11:16
  •  
  •  
  •  
  •  

A czy ktos brał Moklar na fobie społeczną, dopiero dzisiaj zaczęłam brać i nie wiem czego oczekiwać, wczesniej bralam Pramolan, Bellergot, Coaxil i nic, jak witaminy. Xanax SR dopiero trochę mi pomógł ale gdy przestalam brac wszystko wróciło. Teraz jestem na etapie odstawiania Xanaxu Sr i zaczęłam brać tan Moclar dziś po raz pierwszy.

Ja tez chyba mam fobie spoleczną, mam wymioty, mdłości przed jakimś spotkaniem , nawet z przyjaciólką , jezeli chodzi o normalne wyjscia na dwór to nie ma problemu, ale jak maja to byc jakies konkretne spotkania to juz problem sie zaczyna.

Doktór pytala mnie czy boje się oceny innych, odpowiedzialam ze tak, faktycznie wiaze sie ta z zanizoną samooceną i z przeszłoscią, wiem z doswiadzczenia.

Podobno Moclar daje poprawe dopiero po dłuzszym stosowaniu, nie wiem jak to dego czasu przetrwam , tym bardziej ze odstawiam Xanax SR on jeszcze jakos pozwalał mi funkcjonowac.

Wogóle doktór powiedziala ze jest to choroba calkowicie uleczalna ale niestety długo sie ja leczy. Jesli ktos ma jakies doswiadczeniz z Moclarem lub wyszedl z tej choroby to proszę o porade.

• Data dodania: 03-11-2006, 15:08
  •  
  •  
  •  
  •  

przede wszystkim nalezy byc pewnym czy to fobia czy np. nie depresja musi to wlasciwie zdiagnozowac lekarz moklar dziala szybko jesli jest stosowany we wlasciwych dawkach 600mg na dobe.jestem psychiatra anna

• Data dodania: 03-11-2006, 16:22
  •  
  •  
  •  
  •  

Lekarz zdiagnozowal u mnie zaburzenia somatyczne czu jakos tak (troszke dłuzsza nazwe mi podał).Chodzi o to ze mam szereg objawów a najbardziej dokuczliwymi sa mdłości i wymioty, pojawiajace sie podaczas emocji zarówno negatywnych jak i pozytywnych a także lęk przed nawet spotkaniem z przyjaciólką, nie mwiac juz o bardziej powaznych spotkaniach. o ile normalnie na ulice moge wyjsc o tyle jakis beposredni kontakt któremu towarzysza emocje jest dla mnie juz problemem. Od środy biore Moklar w nastepujacych dawkach:

I dzien- 1 tabletka rano

II i iii dzień- 1 rano i 1 po południu

od IV dnia- 2 tabletki rano i jedna po południu.

Doktór powiedzial ze to jeszcze nie jest pełna dawka, ale w tej chwili biore również Xanax SR który powoli odstawiam i biorę 1 tabletkę 0,50 mg

Lekarz psychiatra powiedziala ze jest to lęk przeciwdepresyjny i przeciwlę*** i że te mdlosci i wymioty powiiny minąc.

ja sama doszlam do wniosku ze to fobia społeczna na podstawie swojego zachowania bo depresyjnie to sie raczej nie czuje.

mam nadzieje ze ten Moklar mi pomoze i mnie wyleczy bo mam juz tego dosc , objawy te mam od ok.5,6 lat, raz lepiej , raz gorzej, ale są.

Reklama

Reklama