Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.7)
      Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (261) Artykuły (49) Porady (9) Społeczność (685) Szukaj  

Forum - Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

lek abilify [5]

• Dodano: 14-07-2010, 18:16
      •  
      •  
      •  
      •  
      mloda osoba ma przepisany lek o nazwie abilify. chciałam zapytać jak tolerują go osoby które biorą ten lek dłuższy czas, czy czują się po nim lepiej?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 13-08-2010, 14:49
      •  
      •  
      •  
      •  
      podejrzewam, że każdy organizm podchodzi do tego indywidualnie
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 06-08-2011, 19:37
      •  
      •  
      •  
      •  
      Na początku byłam bardzo senna, zmęczona jakby obolała ciągle bym spała. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy, ale po abilify mam akatyzję nie mogę czasami wysiedzieć na miejscu. Zaktywizował mnie, nie mam urojeń. Po nim się nie przytyje jak po wielu innych lekach. Wychodzę z domu i ogólnie jestem bardziej aktywna.
      • Dodano: 10-08-2011, 00:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja również miałem po abilify akatyzję. Ten lek w ogóle mi nie pomógł. Ale może to dlatego, że mam zaburzenia osobowości. A abilify to neuroleptyk, który ma pomóc w przypadku schizofrenii.
      • Dodano: 10-08-2011, 08:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Abilify jest lekiem przeciwpsychotycznym (=neuroleptykiem) 2-giej generacji, czyli należy do grupy najnowszych leków stosowanych w schizofrenii, a od niedawna ma też refundację w zab. afektywnych dwubiegunowych.

Z doświadczenia wiem, że u wielu pacjentów daje pozytywny efekt terapeutyczny, tzn poprawę w zakresie objawów schizofrenii (wytwórczych - omamy, urojenia) i ubytkowych (wycofanie społecznie, apatia).

Nie jest w stanie pomóc wszystkim, u części pacjentów niestety pojawiają się różne działania niepożądane. Do najczęstszych należą niepokój ruchowy (akatyzja = tłumaczenie z greki "niemożność usiedzenia"), bezsenność, drżenia, zawroty głowy, senność.

Jednak wielu pacjentów dobrze funkcjonuje na tym leku i go toleruje, tj. nie mają działań niepożądanych.

Nie jest to lek idealny, tj taki, który pomoże każdemu. Takich leków po prostu nie ma. Dlatego w każdym schorzeniu, także w schizofrenii, czy chad, mamy do wyboru po przynajmniej kilka leków, każdy w różnych dawkach.

Jako lekarz staram się zastosować najbardziej adekwatny lek u danego pacjenta, posługując się algorytmami leczenia i własnym doświadczeniem. Przy doborze leku bierze się pod uwagę m.in.:
      - nasilenie i profil objawów
      - dotychczasowy przebieg leczenia (stosowane leki)
      - inne schorzenia i stosowane w nich leki
      - wcześniej występujące objawy niepożądane po innych lekach
      - także płeć, wiek
      - współpraca w leczeniu, tzn. subiektywna ocena czy pacjent będzie stosował leki regularnie - chodzi o wybór częstotliwości stosowania leku (1 czy 3 x dziennie, czy np. iniekcja co 2 tygodnie), itp

Pozdrawiam,
      Maciej Matuszczyk
      lekarz psychiatra, Katowice
      www.matuszczyk.psychiatria.pl

edytowano: 10-08-2011, 08:22

Podobne dyskusje

Komentowane konferencje