Zaloguj
Reklama

Czy kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowolnić postępy choroby Alzheimera?

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • MedLine

Adres www źródła:


Czy kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowolnić postępy choroby Alzheimera?
Fot. ojoimages
(5)

Badania sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w tłuszczu pewnych ryb mogą także przynosić korzyść dla mózgu przez obniżanie ryzyka choroby Alzheimera.

W celu zbadania, czy kwasy tłuszczowe omega-3 mogą mieć wpływ na postępy choroby Alzheimera, badacze wspierani przez Narodowy Instytut Starzenia (NIA), część Narodowego Instytutu Zdrowia, oszacują je za pomocą próby klinicznej. Badania te będą przeprowadzone w skali ogólnokrajowej przez Badania Kooperacyjne Choroby Alzheimera (ADCS), konsorcjum wiodących badaczy wspieranych przez NIA i koordynowanych przez Uniwersytet Kalifornijski w San Diego. Eksperyment będzie mieć miejsce w 51 lokalizacjach w Stanach Zjednoczonych i obejmie 400 uczestników w wieku 50 i więcej lat cierpiących na łagodną do umiarkowanej chorobę Alzheimera. Badania te prowadzi dr Joseph Quinn,
profesor nadzwyczajny neurologii na Uniwersytecie Zdrowia i Nauki Stanu Oregon. Badacze będą oceniać przede wszystkim, czy kwas tłuszczowy omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy), zażywany przez wiele miesięcy, spowalnia postępy zarówno poznawczych jak i funkcjonalnych ubytków u ludzi z łagodną do umiarkowanej chorobą Alzheimera. W czasie osiemnastomiesięcznej próby klinicznej, badacze będą mierzyli postępy tej choroby przy uzyciu standardowych testów zmian funkcjonalnych i poznawczych. Uczestnicy otrzymają albo dwa gramy DHA na dzień albo nieaktywną tabletkę placebo. Około 60 procent uczestników otrzyma DHA a 40 procent - placebo.

(5)
Reklama
Komentarze