Zaloguj
Reklama

Czy mleko lub jogurt o niskiej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko depresji?

Czy mleko lub jogurt o niskiej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko depresji?
Fot. panthermedia
(3)

Najnowsze obserwacje naukowców ze świata medycyny donoszą, że produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne.
A dokładniej, podobno mogą obniżyć ryzyko pojawienia się u nas depresji. W Japonii przeprowadzono badanie 1000 osób, gdzie uczestnikami byli ludzie dorośli, którzy spożywali mleko i jogurty o niskiej zawartości tłuszczu. Zauważono, że byli oni mniej podatni na objawy depresji w porównaniu z osobami, które spożywały mniej tego typu produktów.

Profesor Ryoichi Nagatomi z Uniwersytetu w Tohoku w Japonii i jego współpracownicy niedawno ogłosili swoje wyniki w czasopiśmie Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.
W USA wśród chorób psychicznych depresja występuje najczęściej. Dane z 2015 roku według Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego wykazały, że ponad 16 milionów dorosłych z USA miało co najmniej jeden epizod depresji w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Naukowcy postanowili sprawdzić i porównać pod względem występowania depresji osoby, które spożywały produkty o niskiej i wysokiej zawartości tłuszczu. Badania wykazały, że podczas przebadania 1.159 miliona dorosłych osób z Japonii w wieku 19-83 (z czego większość stanowiły kobiety) poziom zapadalności na depresję był o wiele niższy. Sprawdzano to za pomocą 20 punktowej skali samooceny depresji.

Na pewno na możliwość pojawienia się epizodów depresyjnych u tych osób miał także wpływ styl ich życia, dieta a także poziom stresu. Nie stwierdzono bezpośredniego związku pomiędzy spożyciem produktów mlecznych o pełnej zawartości tłuszczu a depresją. Zespół badaczy uznał, że konieczne są dalsze badania w celu określenia czy faktycznie niska zawartość tłuszczu w produktach mlecznych ma wpływ na występowanie niższego ryzyka depresji.

Należy pamiętać, że depresja należy do chorób cywilizacyjnych XXI wieku i na jej objawy może mieć wpływ wiele czynników. Oprócz tego, co jemy na nasze zdrowie psychiczne ma także wpływ nasz status społeczny, ogólny stan zdrowia oraz poziom stresu.

(3)
Reklama
Komentarze