Zaloguj
Reklama

Czy mleko lub jogurt o niskiej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko depresji?

Czy mleko lub jogurt o niskiej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko depresji?
Fot. panthermedia
(3)

Najnowsze obserwacje naukowców ze świata medycyny donoszą, że produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne.
A dokładniej, podobno mogą obniżyć ryzyko pojawienia się u nas depresji. W Japonii przeprowadzono badanie 1000 osób, gdzie uczestnikami byli ludzie dorośli, którzy spożywali mleko i jogurty o niskiej zawartości tłuszczu. Zauważono, że byli oni mniej podatni na objawy depresji w porównaniu z osobami, które spożywały mniej tego typu produktów.

Reklama

Profesor Ryoichi Nagatomi z Uniwersytetu w Tohoku w Japonii i jego współpracownicy niedawno ogłosili swoje wyniki w czasopiśmie Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.
W USA wśród chorób psychicznych depresja występuje najczęściej. Dane z 2015 roku według Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego wykazały, że ponad 16 milionów dorosłych z USA miało co najmniej jeden epizod depresji w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Naukowcy postanowili sprawdzić i porównać pod względem występowania depresji osoby, które spożywały produkty o niskiej i wysokiej zawartości tłuszczu. Badania wykazały, że podczas przebadania 1.159 miliona dorosłych osób z Japonii w wieku 19-83 (z czego większość stanowiły kobiety) poziom zapadalności na depresję był o wiele niższy. Sprawdzano to za pomocą 20 punktowej skali samooceny depresji.

Na pewno na możliwość pojawienia się epizodów depresyjnych u tych osób miał także wpływ styl ich życia, dieta a także poziom stresu. Nie stwierdzono bezpośredniego związku pomiędzy spożyciem produktów mlecznych o pełnej zawartości tłuszczu a depresją. Zespół badaczy uznał, że konieczne są dalsze badania w celu określenia czy faktycznie niska zawartość tłuszczu w produktach mlecznych ma wpływ na występowanie niższego ryzyka depresji.

Należy pamiętać, że depresja należy do chorób cywilizacyjnych XXI wieku i na jej objawy może mieć wpływ wiele czynników. Oprócz tego, co jemy na nasze zdrowie psychiczne ma także wpływ nasz status społeczny, ogólny stan zdrowia oraz poziom stresu.

Piśmiennictwo
Reklama
(3)
Komentarze