Zaloguj
Reklama

Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na ADHD

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Medical News Today

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na ADHD
Fot. medforum
(0)

Zgodnie z wynikami najnowszych badań wystąpienie ADHD może być wywołane przez czynniki dietetyczne, geny oraz szkodliwe substancje.

ADHD jest schorzeniem dotykającym około 10% procent dzieci mieszkających w Wielkiej Brytanii. Davit Benton z Uniwersytetu Walii w Swansea i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania mające na celu znalezienie czynników ryzyka wystąpienia tej choroby.
Okazało się, że za rozwinięcie się ADHD odpowiadac może dieta, czynniki genetyczne oraz szkodliwe substancje obecne w środowisku. Benton zaprzecza powszechnemu przekonaniu, jakoby zmiany w składzie spożywanych pokarmów miałyby stanowić sposób walki z tym zaburzeniem.

(0)
Reklama
Komentarze