Zaloguj
Reklama

Dieta a otępienie

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Reuters Health

Adres www źródła:


Dieta a otępienie
Fot. medforum
(0)

Wyniki najnowszych badań świadczą o korzystnym wpływie diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 na hamowanie rozwoju otępienia.
 

Pascale Barberger-Gateau i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania nad wpływem diety na rozwój otępienia. Okazało się, że dieta bogata w owoce, warzywa i ryby powoduje zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju otępienia w przeciwieństwie do diety opartej na mięsie i jajkach.
Badacze przypisują te wyniki działaniu kwasów tłuszczowych omega-3, które wystepują w tłustych rybach i w niektórych olejach roślinnych, i omega-6, wystepujących w mięsie i jajkach. Jedank ludzie z genetyczną skłonnością do choroby Alzheimera nie korzystają z dobroczynnego wpływu kwasów omega-3.

(0)
Reklama
Komentarze