Zaloguj
Reklama

Dieta a pamięć ludzi w starszym wieku

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Proceedings of the National Academy of Science, 27 Jan

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


(5)

Wyniki najnowszych badań wskazują na korzyści z ograniczenia ilość kalorii w pożywieniu seniorów.

Kłopoty starszych ludzi z pamięcią mogą być zapowiedzią łagodnego zaburzenia czynności poznawczych i choroby Alzheimera. Agnes Floel z Uniwersytetu w Münster (Niemcy) i współpracownicy poddali niedawno badaniom grupę kilkudziesięciu zdrowych starszych ludzi z nadwagą, z których część przez 3 tygodnie stosowała dietę o obniżonej kaloryczności.

Jak podano w internetowym wydaniu czasopisma "Proceedings of the National Academy of Sciences", u tych osób uczestniczących w eksperymencie, które najwięcej straciły na wadze, stwierdzono najwyraźniejszą poprawę w funkcjonowaniu pamięci. Odkrycie to sugeruje, że przestrzeganie odpowiednich zaleceń odnośnie odżywiania może przyczynić się do zmniejszenia liczby przypadków łagodnego zaburzenia czynności poznawczych i choroby Alzheimera.

(5)
Reklama
Komentarze