Ocena skuteczności programu zapobiegania zaburzeniom jedzenia

Wyniki niedawno przeprowadzone badań stanowią wstępne potwierdzenie skuteczności programu zapobiegania zaburzeniom jedzenia.
Melinda Scime z Centrum dla Dzieci i Rodzin Uniwersytetu Buffalo i współpracpwnicy przeprowadzili niedawno ocenę zagrożenia wystąpieniem zaburzeń jedzenia kilkudziesięciu uczestniczek programu zapobiegania tym zaburzeniom i podobnej liczby przedstwicielek grupy kontrolnej. Okazało się, że uczestnictwo w tym programie spowodowało wzrost zadowolenia z własnego ciała, osłabienie zainteresowania niekontrolowanym jedzeniem i poprawę społecznej pewności siebie.
Omawiany program składał się z dziewięćdziesięciominutowych spotkań, w czasie których omówiono typy zachowań prowadzących do zaburzeń jedzenia i rolę środków masowego przekazu. Scime sygnalizuje potrzebę dalszych badań nad metodami zapobiegania omawianym problemom zdrowotnym.
Piśmiennictwo
Recenzenci:
- Jacek Przybyło
Źródło tekstu:
- Reuters Health