Zaloguj
Reklama

Picie wina jako czynnik obniżający ryzyko rozwinięcia sie otępienia u kobiet

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Reuters Health

Adres www źródła:


Picie wina jako czynnik obniżający ryzyko rozwinięcia sie otępienia u kobiet
Fot. medforum
(0)

Wyniki niedawno zakończonych wieloletnich badań dowodzą, że picie wina przez kobiety zmniejsza zagrożenie zachorowania przez nie na demencję, natomiast picie napoi wysokoprocentowych - zwiększa je.

Lauren Lissner z Uniwersytetu w Goteborgu i współpracownicy przez kilkadziesiąt lat obserwowali prawie półtora tysiąca kobiet w celu przebadania związku między piciem różnych napoi alkoholowych a ryzykiem zachorowania na demencję. Badacze ustalili, że picie wina zmniejsza zagrożenie rozwinięcia się otępienia, natomiast spożywane mocnych trunków - zwiększa je.
Według Lissner wino swój dobroczynny wpływ zawdzięcza zawartości składników chroniących przed tym zaburzeniem umysłowym. Uwzględnienie takich czynników jak wykształcenie, wskaźnik masy ciała czy palenie papierosów nie podważa opisywanej zależności.

(0)
Reklama
Komentarze