Schizofrenia i inne psychozy bez zaburzeń nastroju - wpływ diety matki w czasie ciąży
Autorzy: Piotr Malik
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- American Journal of Psychiatry 2012;:. 10.1176/appi.ajp.2012.11081197
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Indukowane zaburzenie urojeniowe
- Inne nieorganiczne zaburzenia psychotyczne
- Nieokreślona psychoza nieorganiczna
- Ostre i przemijające zaburzenia psychotyczne
- Schizofrenia
- Uporczywe zaburzenia urojeniowe
- Zaburzenie typu schizofrenii (schizotypowe)
Kategorie ATC:

Poziom przeciwciał przeciwko składnikowi glutenu wpływa na ryzyko zaburzeń psychotycznych.
Jednym z czynników wpływających na ryzyko chorób psychicznych u dziecka jest sposób odżywiania się matki w czasie ciąży. Hakan Karlsson z Instytutu Karolinska w Sztokholmie i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania z udziałem kilkuset osób z psychozami bez zaburzeń nastroju i ponad dwukrotnie liczniejszej grupy kontrolnej złożonej ze zdrowych ludzi.
Zgodnie z publikacją w internetowym wydaniu czasopisma „American Journal of Psychiatry” z 25 kwietnia ryzyko wyżej wymienionej kategorii chorób umysłowych było podwyższone u tych uczestników, w których krwi występowały podwyższone poziomy immunoglobin G przeciwko protaminie (składnikowi glutenu). Ilości przeciwciał przeciwko kazeinie (białku zawartemu w mleku) nie miały wpływu na ryzyko psychoz bez zaburzeń nastroju. Wiek matki w momencie porodu, sposób przyjścia dziecka na świat, czas trwania ciąży i waga urodzeniowa również nie wpływały na prawdopodobieństwo wystąpienia tego typu zaburzeń umysłowych.