Zaloguj
Reklama

Schizofrenia – wpływ diety

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • BMC Psychiatry 2010; 10: 38

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Schizofrenia – wpływ diety
Fot. ojoimages
(5)

Dorsz i szczupak chronią przed psychozą.

Od pewnego czasu przypuszczano, że zachorowaniu na schizofrenię sprzyjają: spożycie zbyt małej ilości ryb i innych produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D. Maria Hedelin z organizacji pozarządowej Samfundet Folkhälsan (Zdrowie Publiczne) w Helsinkach (Finlandia) i współpracownicy poddali niedawno badaniom ankietowym kilkadziesiąt tysięcy szwedzkich kobiet w wieku 30-34 lat.

Zgodnie z publikacją w numerze czasopisma „BMC Psychiatry” z 26 maja ryzyko wystąpienia wyraźnych lub silnie nasilonych objawów psychozy okazało się być w niższe w przypadku zjadania dużych ilości dorsza, szczupaka i innych ryb o białym mięsie względnie innych rodzajów ryb i owoców morza. Z drugiej strony spożycie tłustych ryb (śledzia, makreli, łososia itp.) częściej niż dwa razy w tygodniu wywierało niekorzystny wpływ na omawiany aspekt zdrowia psychicznego. Stwierdzono również, że ryzyko psychozy obniżają odpowiednio duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witaminy D.

(5)
Reklama
Komentarze