Zaloguj
Reklama

Spożywanie ryb a pamięć osób w starszym wieku

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Reuters Health

Adres www źródła:


Spożywanie ryb a pamięć osób w starszym wieku
Fot. ojoimages
(0)

Wyniki najnowszych badań wskazują, że spożywanie ryb wpływa korzystnie na funkcjonowanie umysłu w starszym wieku.

David Smith i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania nad zanikami pamięci u starszych osób. Badacze stwierdzili, że zapominaniu różnych rzeczy przez starsze osoby zapobiega jedzenie ryb.
Dieta bogata w ryby sprzyja uzyskiwaniu lepszych wyników w testach badających zapamiętywanie, wyobraźnię wzrokową, przestrzenne umiejętności motoryczne, uwagę, orientację i płynność językową. Na wyniki te nie miało wpływu, czy dany osobnik spożywał tłuste czy chude ryby.

(0)
Reklama
Komentarze