Zaloguj
Reklama

Znaczenie diety w chorobie Alzheimera

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Reuters Health

Adres www źródła:


Znaczenie diety w chorobie Alzheimera
Fot. medforum
(0)

Wyniki najnowszych badań wskazują na ważną rolę diety w powstrzymywaniu postępów choroby Alzheimera.

Bryna Shatenstein i współpracownicy przebadali niedawno odżywanie się cierpiących na chorobę Alzheimera. Stwierdzono, że tacy chorzy przyjmją mniej wartościowe pokarmy, co ma szczególne znaczenie, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3, witamina K i inne przeciwutleniacze mają działanie ochronne wobec układu nerwowego.
Dieta poddanych badaniom ludzi nie chorujących na otępienie zawierała wiecej kalorii, błonnika, białek, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Pomoc we właściwym odżywianiu się udzielona chorym w początkowym stadium choroby Alzheimera może pomóc im w powstrzymaniu jej postępów.

(0)
Reklama
Komentarze