Zaloguj
Reklama

Związek między barwnikami, konserwantami i ADHD

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Arch Dis Child 2004;89:506-511

Adres www źródła:


Związek między barwnikami, konserwantami i ADHD
Fot. Panthermedia
(5)

Z wyników badania opublikowanego w czerwcowym numerze Archives of Diseases in Childhood wynika, że sztuczne barwniki i konserwanty zawarte w produktach żywnościowych mogą być związane z objawami obserwowanych u dzieci zaburzeń z deficytem uwagi i nadruchliwością (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD). Badacze uważają, że w związku z tym barwniki i konserwanty powinny definitywnie zniknąć z produktów wchodzących w skład jadłospisu dzieci.

Badanie randomizowane, przeprowadzone na grupie 1873 dzieci w wieku 3 lat, którym najpierw przez tydzień podawano jedzenie nie zawierające ani sztucznych barwników ani konserwantów, a następnie podzielono je na dwie grupy i każdej z nich przez 3 tygodnie prócz posiłków podawano (1) napoje zawierające sztuczne barwniki (20 mg/db) oraz benzoesan sodu (45 mg/db) lub (2) placebo.

(5)
Reklama
Komentarze