Reklama:

Związek między barwnikami, konserwantami i ADHD

22-06-2004,
lekarz Zofia Pelc

Ten tekst przeczytasz w 1 min.

Związek między barwnikami, konserwantami i ADHD

Panthermedia

Jedzenie fastfoodów

Z wyników badania opublikowanego w czerwcowym numerze Archives of Diseases in Childhood wynika, że sztuczne barwniki i konserwanty zawarte w produktach żywnościowych mogą być związane z objawami obserwowanych u dzieci zaburzeń z deficytem uwagi i nadruchliwością (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD). Badacze uważają, że w związku z tym barwniki i konserwanty powinny definitywnie zniknąć z produktów wchodzących w skład jadłospisu dzieci.

Badanie randomizowane, przeprowadzone na grupie 1873 dzieci w wieku 3 lat, którym najpierw przez tydzień podawano jedzenie nie zawierające ani sztucznych barwników ani konserwantów, a następnie podzielono je na dwie grupy i każdej z nich przez 3 tygodnie prócz posiłków podawano (1) napoje zawierające sztuczne barwniki (20 mg/db) oraz benzoesan sodu (45 mg/db) lub (2) placebo.

Reklama:

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Inne tematy

🍁🎉 KONKURS! Jesienna chandra: jak sobie z nią radzić? Odpowiedz na pytanie i wygraj zestaw kosmetyków! 🍁🎉
Cześć Wszystkim! Mamy przyjemność ogłosić, że właśnie ruszył nasz nowy serwis: Medforum.pl! 🚀 Na tej platformie znajdziesz najbardziej aktualne informacje, artykuły i porady z zakresu farmacji, ...
Chcemy poznać Twoją opinię!
Cześć! 🌟 Chcielibyśmy jako Redakcja Serwisu poznać Twoją opinię na temat tworzonych przez nas treści: newsów, porad i artykułów pochodzących spod pióra lekarzy, a także copywriterów medycznych. ...
Psychiatria.pl to teraz ForumPsychiatryczne.pl
Drodzy Użytkownicy! Witamy na nowej odsłonie serwisu ForumPsychiatryczne.pl, który zastępuje dawny serwis Psychiatria.pl. Zmiany w serwisie oraz na forum dotyczą całej szaty graficznej i nie...
Reklama:
Reklama: