Reklama:

Herbata bez tajemnic

Redakcja Medforum

Ten tekst przeczytasz w 8 min.

Herbata bez tajemnic

medforum

Herbata

Herbata jest wiecznie zieloną rośliną kilku odmian jednego gatunku - herbaty chińskiej (Camellia sinensis), dawniej zaliczano je do rodzaju Thea. Ma skórzaste liście, małe, białe lub różowe wonne kwiaty i niewielkie brązowe, zdrewniałe owoce.

Reklama:

Rodzaje herbat i ich właściwości

HERBATA CZARNA – najbardziej popularna – otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: zebrane zielone liście są przez kilka godzin suszone w celu więdnięcia, następnie mechanicznie zwijane (skręcane), poddane fermentacji w celu wywołania reakcji chemicznych katalizowanych przez enzymy, które nadają czarnej herbacie charakterystyczny smak, oraz ostatecznego suszenia. Najprawdopodobniej czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zamoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, podczas transportu drogą morską do Anglii.

Najbardziej znane odmiany czarnej herbaty to:

Assam - uprawiana w Indiach – nazwa jej pochodzi od nazwy prowincji. Herbata o pięknej intensywnie mahoniowej barwie, mocnym garbniku, i pełnym smaku. 

Yunnan – najlepsza chińska herbata – przyjemnie aromatyczna, zawiera srebrzyste pączki liściowe, które nadają jej naparowi charakterystyczny aromat i smak.

Darjeeling - nazwa dla wszystkich gatunków z prowincji Darjeeling - najlepsza z indyjskich herbat o pięknej mahoniowej barwie, delikatnym garbniku, aromatyczna

Ceylon - herbaty produkowane w Sri Lance, na wysokogórskich plantacjach. Jest to aromatyczny, lekki napar z delikatnym garbnikiem o głębokiej mahoniowej barwie.

Czarne herbaty zalewamy świeżo przegotowanym wrzątkiem przez 3 do 5 minut. Po tym czasie zaczynają się uwalniać garbniki (tanina), które neutralizują pobudzające działanie teiny i teofiliny, smak herbaty staje się cierpki, a na powierzchni powstaje nieestetyczny nalot osadzający się na ściankach naczyń. Im drobniejsza herbata, tym czas parzenia krótszy. Dlatego najlepiej smakuje herbata zaparzona tuż przed podaniem.

Napar herbaciany to orzeźwiający i lekko pobudzający napój, który pity z umiarem usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej, przede wszystkim dzięki temu, iż rozszerza naczynia krwionośne mózgu, powodując jego lepsze ukrwienie i dotlenienie, poza tym zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i żółciowych.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Inne tematy

🍁🎉 KONKURS! Jesienna chandra: jak sobie z nią radzić? Odpowiedz na pytanie i wygraj zestaw kosmetyków! 🍁🎉
Cześć Wszystkim! Mamy przyjemność ogłosić, że właśnie ruszył nasz nowy serwis: Medforum.pl! 🚀 Na tej platformie znajdziesz najbardziej aktualne informacje, artykuły i porady z zakresu farmacji, ...
Chcemy poznać Twoją opinię!
Cześć! 🌟 Chcielibyśmy jako Redakcja Serwisu poznać Twoją opinię na temat tworzonych przez nas treści: newsów, porad i artykułów pochodzących spod pióra lekarzy, a także copywriterów medycznych. ...
Edycja na portalu uciążliwa
Dzień dobry, Na tym portalu edycja jest trudna. Gdy wpisuje się jakiś temat lub wątek to łatwo go napisać. Natomiast podczas edytowania pojawiają się fragmenty kodu html. Sądzę, że to raczej proble...
Treści blokowane przez moderatora.
Szukam, fajnego, w miarę moderowanego forum. Natomiast nie rozumię dlaczego wiele postów ludzi tutaj jest blokowana, czyli jest nie widzoczna . Mimo iż większość tych postów nie łamie absolutnie nic...
Psychiatria.pl to teraz ForumPsychiatryczne.pl
Drodzy Użytkownicy! Witamy na nowej odsłonie serwisu ForumPsychiatryczne.pl, który zastępuje dawny serwis Psychiatria.pl. Zmiany w serwisie oraz na forum dotyczą całej szaty graficznej i nie...
Co czytacie ?
Jak w temacie, co aktualnie czytacie ?
Reklama:
Reklama: