Zaloguj
Reklama

Jak osłodzić sobie zimowe wieczory? Sposoby na poprawę humoru w najmroźniejszym okresie w roku

Autorzy: Agencja On Board Think Kong
Gorąca herbata
Fot. shutterstock
Gorąca herbata
(0)

Okres zimowy nie wpływa najlepiej na nasze samopoczucie. Krótkie dni, szarobura aura, mniej słońca i niskie temperatury mocno sprzyjają obniżeniu nastroju. Właśnie dlatego zima kojarzy się z chandrą i obniżonym samopoczuciem połączonym z brakiem motywacji i chęci do działania, a przypadłość ta dotyczy coraz większej części społeczeństwa. Najlepszą metodą na zimowe przygnębienie jest znalezienie sposobów na szybką poprawę humoru. Jedną z najprostszych i najprzyjemniejszych jest osłodzenie sobie gorszego dnia.

Reklama

Co wpływa na zimową chandrę?

Miesiące od listopada do lutego to czas, w którym światło słoneczne dociera do człowieka najmniej w ciągu całego roku. Nasłonecznienie zapewnia poczucie bezpieczeństwa, ciepła i komfortu, dlatego w przypadku jego dużo mniejszej obecności zrozumiałe jest, że wpływa to bezpośrednio na człowieka. Dlatego wiele osób w okresie zimowym odczuwa większe zmęczenie, brak energii oraz motywacji czy stały stan przygnębienia. Wynika to z tego, że zima jest wyjątkowo niesprzyjającym okresem pod kątem samopoczucia. Na zewnątrz panuje szarobura aura, a dni trwają dużo krócej, przez co dominuje głównie ciemność i niskie temperatury powodujące obniżony nastrój. Ponadto pierwsze tygodnie stycznia często weryfikują nasze ochoczo podejmowane postanowienia noworoczne, których realizację do tego czasu zdążyliśmy już porzucić, co może być bardzo demotywującym czynnikiem do dalszego samorozwoju. Nie pomaga w tym również nadszarpnięty budżet spowodowany dużymi wydatkami związanymi ze świętami Bożego Narodzenia oraz pozostałe po świątecznych zakupach zobowiązania finansowe, które w znacznym stopniu wpływają na poczucie finansowej niestabilności i mogą wprawić w stan niepokoju. Wszystkie te czynniki sprzyjają negatywnej aurze i niskiemu samopoczuciu, które może spotkać każdego w tym okresie.

- Wielu z nas w okresie zimowym, szczególnie po rozpoczęciu nowego roku odczuwa pewne zmęczenie i zniechęcenie, co przekłada się na obniżenie nastroju. Jeśli nie jest to stan permanentny, trwający miesiącami, nie musimy się niepokoić. Warto natomiast w tym okresie szczególnie zadbać o siebie i swój nastrój. Znajdźmy czas na drobne przyjemności. Dla jednego będzie to rozmowa z kimś bliskim, dla innego ciekawa książka lub aktywność fizyczna. Niektórzy poprawiają sobie nastrój dobrym jedzeniem. Z kubka gorącej czekolady zimową porą możemy uczynić naszego sprzymierzeńca, jednak pamiętajmy przy tym o zachowaniu równowagi. Jeśli poprawiamy sobie humor porcją ulubionego deseru, pamiętajmy, aby towarzyszyła temu codzienna porcja ruchu. Warto znaleźć swój sposób na poprawę nastroju. Dobra kondycja psychiczna skutkuje lepszym funkcjonowaniem na co dzień i pozwala pełniej angażować się w życie rodzinne, zawodowe i wszelkie aktywności społeczne.” – mówi dietetyk Jadwiga Przybyłowska.

Zima wcale nie musi być wcale zła

Nawet na co dzień warto zapewnić sobie odrobinę przyjemności i uśmiechu na twarzy. Nieważne, czy będzie to wizyta u kosmetyczki, drobne zakupy z przyjaciółką, ulubiony film czy składanie modelu samolotu. Istotne jest, by przez jakąś chwilę zająć się czymś, co lubimy i na tym skupić swoją uwagę. Warto też zadbać o swoje zmysły i dostarczyć im przyjemnych bodźców. Aromaterapia, otoczenie się energetyzującymi kolorami, czy słuchanie relaksacyjnych utworów mogą się w takich chwilach sprawdzić.

Istnieje też powiedzenie: „Nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady”. Nie jest ono przypadkowe, bowiem zawiera ona w sobie wiele cennych dla organizmu składników odżywczych takich jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz wiele witamin i flawonoidów (antyoksydanty). W związku z tym kilka kawałków czekolady jest polecanych w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego lub pracy umysłowej, bowiem skład czekolady odbudowuje witalność organizmu i wpływa pozytywnie na koncentrację. Czekolada oraz niektóre inne słodycze wpływają również pozytywnie na samopoczucie człowieka.

Do cennych związków zawartych w czekoladzie należy tryptofan. Tryptofan przetwarzany jest w organizmie do serotoniny, która posiada zdolność do regulacji ośrodka głodu i stymuluje proces pamięci. Wpływa na spokojny sen oraz dobry nastrój. Przy spadkach poziomu serotoniny obserwuje się pogłębiającą się zdolność do apatii i depresji. Innym aktywnym składnikiem miazgi kakaowej jest fenyloetyloamina. Związek ten swoją budową przypomina strukturę przestrzenną amfetaminy. Amina jest neurotransmiterem i aktywuje dopaminę, noradrenalinę, serotoninę i acetylocholiny. Może mieć także właściwości psychoaktywne. Kofeina to kolejny składnik miazgi kakaowej o charakterze psychoaktywnym, ponieważ pobudza wydzielanie katecholamin w nadnerczach. Pamiętajmy jednak, aby z dobrodziejstw czekolady korzystać z umiarem i w racjonalnych ilościach.

Sposób na zimową chandrę, fot. panthermedia

Pamiętaj o najważniejszym

Niezależnie od tego, czy gorszy nastrój i niskie samopoczucie dotkną kogoś w zimowy okres, warto pamiętać jeszcze o najważniejszym. Uśmiechajmy się do innych i do samych siebie. Śmiech jest zdrowy nie tylko dla naszego ducha, ale i ciała!

Piśmiennictwo

Informacja prasowa


Reklama
(0)
Komentarze