Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: choroba matki - prośba o pomoc (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/choroba-matki-prosba-o-pomoc/watek/506155/1.html#p506155https://www.psychiatria.pl/forum/choroba-matki-prosba-o-pomoc/watek/506155/1.html choroba matki - prośba o pomoc Gość
Mam pytanie do lekarzy na forum.
Moja mama (lat 70) od kilku lat wymysla dziwne historie dotyczące pieniędzy. Oskarża tate o wyprowadzanie pieniędzy z konta (że niby wyprowadza je żeby utrzymać swojego brata - a brat kilka dobrych lat temu wyjechal za granicę); przelewy pieniędzy na lokaty traktuje jako "przelew miedzy róznymi jego kontami bym sie nie zorientowała, że wyprowadził pieniądze". Cała rodzina jest w zmowie przeciwko niej; spiskuje za jej plecami i podobne tego rodzaju historie. Dlatego postanowiła odwołac pełnomocnictwa do swoich rachunków, by jej pieniędzy tata i jego rodzeństwo nie ukradli. Do tego doszła zmiana zachowania, wycofanie się z kontaktów rodzinnych. Plus niemożność podjęcia jakiejkolwiek decyzji, np. co zrobic na obiad.
Niestety mama głęboko wierzy w prawdziwość tego spisku przeciwko niej, przez co żyje w ciągłym stresie, co odbija się na jej zdrowiu (wysokie nadciśnienie itp).
Martwię się o nią, niestety nie chce nawet slyszec o wizycie u psychologa, nie mówiąc już o psychiatrze ("chcecie ze mnie wariatke zrobić i pieniądze mi zabrać"). Moim zdaniem wymaga leczenia. Przeciez to nie jej wina, że tak sie zachowuje, tylko choroby. Staramy się ja wspierac jak tylko sie da, być dla niej mili i spełniac jej wszystkie prośby, niestety, uważa, że jesteśmy dla niej dobrzy, bo czujemy się winni - więc mamy cos na sumieniu, co potwierdza słuszność jej podejrzeń.
Co można w tych okolicznościach zrobić? Jak wspierać mamę w tej całej sytuacji, jak ją przekonać, by zechciała sie skonsultować ze specjalistą? - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Czy to może być depresja?
Od pewnego czasu nic mi się nie chce. Z trudem zaczynam każdą czynność....
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Czy jestem gruba?
Wiem że to może forum nie na to pytanie? Jednak od pewnego czasu bardzo źle...
- Co mi dolega?
Witam,Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że chodze zarówno do...
- Szukam przyjaciółki "Hulagula"
Cześć, jestem nowa. Może odnajdę na tym forum przyjaciółkę...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego