Forum: Schizofrenia
Temat: Czym jest schizofrenia. Moje przemyślenia i porady. (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/czym-jest-schizofrenia-moje-przemyslenia-i-porady/watek/1518656/1.html#p1518656https://www.psychiatria.pl/forum/czym-jest-schizofrenia-moje-przemyslenia-i-porady/watek/1518656/1.html Czym jest schizofrenia. Moje przemyślenia i porady.
Schizofrenia wynika z konfliktu emocjonalnego bądź intelektualnego bądź intelektualnego i emocjonalnego które są bardzo trudne bądź niemożliwe do rozwiązania. Urojenia prześladowcze biorą się stąd że ktoś był wcześniej prześladowany i z lęku który się z tym wiązał i który pozostał mobilizując mózg do szukania jego wyjaśnienia. To wyjaśnienie jednak nie jest prawdziwe ponieważ spowodował je lęk który jednocześnie wyłącza zdolność jasnego myślenia i który nijako 'zagnieżdża' się w umyśle. Używki powodują zwiększone ryzyko zapadnięcia na tą chorobę ponieważ powodują dystans do rzeczywistości i wyolbrzymiają wrażenia co jeszcze bardziej wpływa na błędne wnioskowanie. Pacjent powinien wrócić do przeszłości i zdać sobie sprawę jaki konflikt bądź konflikty emocjonalne spowodowały u niego chorobę. To da mu ulgę i spowoduje proces powrotu do zdrowia. Głosy biorą się z tego że podczas schizofrenii istnieje zaburzenie w komunikowaniu się półkul mózgowych. Tak więc gdy jedna półkula pomyśli jakąś myśl to druga odbiera to jako głos bo istnieje zaburzenie synchronizacji myślenia obydwu półkul.Po prostu jedna półkula nie wie że ta druga o czymś pomyślała więc odbiera to jako 'obcy dźwięk'.Potrzebne jest leczenie które doprowadzi do ponownej synchronizacji 'zlepienia' obydwu półkul oraz regeneracji połączeń mózgu. Rozbicie tego myślenia nastąpiło u mnie w korze czołowej tak więc mi poza lekami pomaga np. kawa lub lepiej herbata i magnez a także kwasy omega zawarte w oleju lnianym. Ponad to mam właśnie zamiar spróbować Gotu Kola i soplówki jeżowatej. Pozdrawiam wszystkich w chorobie.
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Czy jest wymagane leczenie
Dzień dobry,Zwracam się z prośbą o pomoc, czy zachowanie kolegi powinno...
Forum: Zaburzenia psychiczne - Szpital psychiatryczny
Dzień dobry! Czy ktoś z państwa był w szpitalu psychiatrycznym tzw....
- Żona nienawidzi mojej rodziny
Znamy się od bardzo dawna. Ja pracowałem w delegacji, ona była na jakimś...
Forum: Psychoterapia - Mam 22 lata ADHD chcę rzucić pracę i iść na studia
Witam, Moim problemem jest dokonanie odpowiedniego wyboru, aby zrealizować swoje marzenia....
Forum: Kółko wsparcia psychicznego
- Tematy:
- schizoafektywne
- f25
- f20
- schizofrenia