Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: jak odstawić abilify (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/jak-odstawic-abilify/watek/1208136/1.html#p1208136https://www.psychiatria.pl/forum/jak-odstawic-abilify/watek/1208136/1.html jak odstawić abilify Gość
Dzień dobry,
moja mama (65lat) była leczona lekiem Cital (10mg) i Mirtor (15mg). Z racji trudne sytuacji w domu (mój tata jest leżący, wymaga opieki 24h) a także wielu stresów i traumatycznych zdarzeń, które mama w ostatnim czasie przeszła, mama ma silny nawrót depresji, objawy to: obniżenie nastroju, niepokój, napięcie, lęk, poczucie winy. Leczenie ww. lekarstwami zaczęło przynosić rezultaty, jednak lekarz je zlecający dam mamie (dla jej komfortu psychicznego) skierowanie na oddział chorób afektywnych. W momencie gdy się poprawiało (po ok 4 tyg. od rozpoczęcia kuracji) otrzymaliśmy telefon, że jest miejsce dla mamy. Od poniedziałku mama leży na oddziale. Początkowo lekarz kierujący zapytał: po co pani tu przyszła, skoro leki pomagają, ale idealnie nie bylo (pozostawało napięcie i związane z tym zawroty głowy). Lekarz jest bardzo opryskliwy i bez większego namysłu i dłuższej obserwacji podał mamie ABILIFY (7,5mg), odstawił Cital. Mama gorzej się czuje, jest splątana, nie może znaleźć sobie miejsca, poci się, nie spi już tak dobrze po Mirtorze. Lekarz upiera się przy tym leku, mimo, że nie przeprowadził obszerngo wywiadu (nie ma na to czasu). Gdy mama powiedziała mu jak się teraz czuje włączył jej jeszcze Lorafen. JEsteśmy przerażeni. Wiemy, że mama bardziej potrzebuje wsparcia psychologicznego, niż farmakologicznego. Jest wycieńczona po ostatniej diagnostyce i wielu badaniach m.in. na oddziale pulmonologii. Nie możemy kontynuować tego leczenia, bo boimy się dalszego pogłębiania skutków ubocznych, dlatego uznaliśmy, że lepiej będzie jak mama wyjdzie na żądanie. I teraz moje pytanie: w jaki sposób odstawić ABILIFY (brała go od poniedziałku, dziś wzięła połowę tego co jej podano) czy jutro może wrócić już do Citalu czy jeszcze Abilify? BARDZO PROSZĘ O POMOC. Mama nie może dłużej tam być. - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Jak pomóc przyjaciółce zmanipulowanej przez terapeutę zboka?
Cześć, piszę na Forum, bo nie wiem jak mam pomóc mojej...
Forum: Uzależnienia - Sam nie wiem...
Witam,Nazywam się Kamil, mam 28 lat.Sam nie wiem dlaczego zdecydowałem się...
- Nie chcę już tu być. Boję się skończyć ze sobą
Witam wszystkich, chciałabym się wygadać, chciałabym dostać...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego