Forum: Prawa pacjenta
Temat: krótkie dane statystyczne (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/krotkie-dane-statystyczne/watek/1510830/1.html#p1510830https://www.psychiatria.pl/forum/krotkie-dane-statystyczne/watek/1510830/1.html krótkie dane statystyczne GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
W Polsce ok. 1,6 mln osób leczy się psychiatrycznie. Na wizytę do psychiatry w ramach NFZ, pomimo, iż nie potrzebujemy skierowania, trzeba czekać średnio 3-4 miesiące. Powodem zbyt małej dostępności do leczenia psychiatrycznego jest zbyt mała liczba psychiatrów oraz niedoinwestowanie tej dziedziny w ramach publicznej opieki zdrowotnej.
W Polsce jest zaledwie około 4 tys. psychiatrów, podczas gdy w Niemczech jest ich 18,2 tys., a we Francji 15,2 tys. Mamy zaledwie 90 lekarzy tej specjalności na 1 mln ludności, podczas gdy np. w Szwecji – 231, we Francji – 228, na Litwie – 225, w Niemczech – 223. Jeszcze mniej, bo zaledwie ok. 400 specjalistów mamy w dziedzinie psychiatrii dziecięcej. Tymczasem ok. 600 tys. dzieci potrzebuje ich pomocy.
Te dane zatrważają.Lekarz psychiatra aby zarobić oprócz praktyki w szpitalu na co najmniej 2 zleceniach, dorabia jeszcze przyjmując prywatnie.Czyli tę liczbę 90 należy podzielić przez dwa lub trzy.
To sucha statystyka, lecz przekłada się na jakość leczenia.
Nie będę się znęcał nad polską psychiatrią.Jedno wydaje się pewne.Kto ma możliwości i choroby typu depresja, lęk, fobie czyli stosunkowo lekkie(!) choroby, niech leczy się prywatnie w systemie ambulatoryjnym.
Takie jest moje zdanie.
ejsidisi.Ostatnia edycja: - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Borderline śmiertelny związek
Witam jestem związku z dziewczyną która cierpi prawdopodobnie na borderline....
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Poznałam Chłopaka z ChAD
Cześć. Cztery tygodnie temu poznałam chłopaka na portalu randkowym. Bardzo...
- bezsenność bez leków - trudności z zasypianiem
Cześć, nazywam się Michał i jestem tu nowy! To mój pierwszy temat...
Forum: Problemy ze snem - Terapia manualna - sposób rozładowania napięcia
Do ciała trzeba mówić jego językiem, więc fizycznymi zmysłami -...
Forum: Depresja