Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Mitomania czy mania prześladowcza? (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/mitomania-czy-mania-przesladowcza/watek/550731/1.html#p550731https://www.psychiatria.pl/forum/mitomania-czy-mania-przesladowcza/watek/550731/1.html Mitomania czy mania prześladowcza? Gość
Mam ogromny problem z moją mamą, otóż wymyśla ona niestworzone historie głównie na temat księży i sąsiadów. Twierdzi, że ksiądz, który kiedyś pracował w naszej parafii, odszedł z kapłaństwa i kupił mieszkanie na osiedlu, gdzie ona mieszka. Płaci ludziom, żeby ją prześladowali. Moja mama idzie ulicą i widzi i słyszy jak ludzie ją przezywają od różnych i się z niej śmieją. Wg niej ten ksiądz płacił również mojemu mężowi, żeby sypiał z jej sąsiadką, a teraz mój mąż także ją prześladuję, gdyż w jej mniemaniu nadal się z tym księdzem kontaktuje. To tylko część jej wymysłów. Ja od roku nie mieszkam już z rodzicami i myślałam, że to jej przeszło, bo nic już mi nie mówiła, ale ostatnio miałam taką sytuację, że myślałam, że zejdę na zawał. Co najgorsze, moja mama opiekuje się moim 10-miesięcznym synkiem, kiedy ja jestem w pracy. Nie mam za bardzo innej opcji, bo teściowa pracuje, a my z mężem spłacamy kredyt hipoteczny i nie stać nas w tym momencie na opiekunkę. Nie mogę również zrezygnować z pracy. Przedwczoraj, gdy wracałam z pracy zobaczyłam jak moja mama z moim dzieckiem na rękach idzie na komisariat. Zaczęłam ją wołać i na szczęście ją dogoniłam. Wzięłam synka na ręce trzęsąc się jak galareta i pytam o co chodzi. A ona, że idzie powiedzieć policji, żeby "namierzyli tego dziada". Wzięłam ją do domu, próbowałam rozmawiać, ale to bez sensu, ona po prostu w to wszystko święcie wierzy. Wczoraj wzięłam wolne, a dziś z dzieckiem został mój mąż. Jeśli ktoś z Was ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat lub podobny problem błagam piszcie. Nie wiem co robić. Czy moja mama może być niebezpieczna? Jak jej pomóc? Jaka to może być choroba? O lekarzu nie chce słyszeć. Mówi: "nie róbcie ze mnie wariata" albo "to niech oni się leczą" (ci księża, którzy są bohaterami jej fantazji). Proszę o odpowiedzi! Jestem zdesperowana
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Kopę lat...
Witajcie ponownie, dawno tu nie zaglądałam, kilka lat... ale moje życie...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Dobry psychiatra na NFZ w Toruniu?
Mieszkam w pobliskim mieście gdzie obecnie nie przyjmuje żaden psychiatra na NFZ,...
- Poznałam Chłopaka z ChAD
Cześć. Cztery tygodnie temu poznałam chłopaka na portalu randkowym. Bardzo...