Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: nagła schizofrenia u babci? (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/nagla-schizofrenia-u-babci/watek/512699/1.html#p512699https://www.psychiatria.pl/forum/nagla-schizofrenia-u-babci/watek/512699/1.html nagła schizofrenia u babci? Gość
Witam,
Moja babcia ma 79 lat, 2 lata temu zmarł jej mąż, od tego czasu mieszka sama. Miesiąc temu dowiedziała się, że ma polipa w jelicie, trafiła do szpitala na chirurgię a następnie na kardiologię w celu dokonania badań koniecznych w jej wieku przed operacją. Niestety po tygodniu zaczęła się bardzo dziwnie zachowywać: bała się ludzi z sali, lekarzy, pielęgniarek, zaczęła mówić od rzeczy, chciała wyrzucić jedzenie przez okno, ciągle kogoś widziała i miała obłęd w oczach. Lekarze wypisali ją w stanie ogólnym dobrym z zaburzeniami psychiatrycznymi i do momentu ich ustania nie wyrażają zgodę na operację. Po powrocie do domu, do babci wprowadził się tata. Babcia siedziała na łóżku patrząc się w martwy punkt. Jednego dnia była dla wszystkich miła innego wyganiała z mieszkania. Nadal mówiła od rzeczy: że ktoś jest w drugim pokoju, że w łazience jest chory mężczyzna, że słyszy w nocy chrapanie na balkonie, dostała obsesji na puncie emerytury i pieniędzy, zmieniała ciągle pampersy, w nocy oddała mocz na dywan, ciągle zmieniała suche pampersy. Sądziliśmy, że w domowej atmosferze dojdzie do siebie. Tak się nie stało tata nakrył ją z zaciśniętym kablem przywiązanym do kredensu na szyi... powiedziała, że chciała zrobić to po cichutku... potem tata zauważył 30 cm nóż na stole. Powiedziała, że jeśli się nie powiesi to zawsze może się pociąć. Wezwaliśmy pogotowie - trafiła na odział psychiatryczno - geriatryczny. Ma smutek w oczach, widzimy jak bardzo cierpi, nie potrafimy jej pomóc. W szpitalu korzystała z pomocy psychiatry, który przepisał leki - nie pomogły. Obecnie leży w szpitalu a stan się nie zmienia. Miesiąc temu była pełna życia, humoru, jeździła sama na działkę 20km za Łódź, była inną kobietą!
1) W polipie znaleziono komórki nowotworowe, trzeba go wyciąć jak najwcześniej. czy choroba psychiczna może być przeciwwskazaniem do operacji?
2) Czy w/w objawy wskazują na schizofrenię?
Troszkę się rozpisałam za co przepraszam, ale widzę jak bardzo cierpi mój tata a przede wszystkim babcia...
Pozdrawiam,
Wnusia - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Wstawanie w nocy
CześćRozwinę swój poprzedni temat - nie wiedziałem, że ludzie...
- bezsenność bez leków - trudności z zasypianiem
Cześć, nazywam się Michał i jestem tu nowy! To mój pierwszy temat...
Forum: Problemy ze snem - Brak pewności siebie, zakłopotanie w życiu codziennym
Hej,Przychodzę tutaj z czymś co mnie całkowicie męczy i utrudnia...
- Leki uspokajające
Jakie środki uspokajające pomagają w stanie permanentnego napięcia,...
Forum: Zaburzenia psychiczne