Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Osobowość wieloraka (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/osobowosc-wieloraka/watek/556807/1.html#p556807https://www.psychiatria.pl/forum/osobowosc-wieloraka/watek/556807/1.html Osobowość wieloraka Gość
Witam.
Chciałbym zwrócić się do Was ze stosunkowo prostym pytaniem. Nie lejąc wody - potrzebuję potwierdzenia/zdementowania jednej, dla mnie dość ważnej informacji na temat wspomnianej w temacie osobowości wielorakiej.
Żeby nikogo nie wprowadzać w konsternację czy poszukiwania drugiego dna dodam, iż odpowiedzi potrzebuję do uzupełnienia pewnej pracy, którą się zajmuję.
Przeszukałem wiele portali oraz forów internetowych, ale jednoznacznej, permanentnej odpowiedzi nie uzyskałem.
Mianowicie - czy cierpiący na osobowość wieloraką (rozdwojenie osobowości) mogą NIE WIDZIEĆ o istnieniu swoich innych tożsamości i czy mogą NIE PAMIĘTAĆ, co robili "będąc nimi"?
Chodzi, powiedzmy, o sytuację, gdy chory kładzie się spać do własnego łóżka, po czym otwiera oczy w środku nocy, na ulicy daleko od domu, cały brudny; dodatkowo rano dowiaduje się, iż spalił stodołę? Naturalnie tak naprawdę był "kontrolowany" przez osobowość, tyle że nic nie pamięta; dotychczas również o swoim schorzeniu nie miał pojęcia.
Oczywiście podałem bardzo "obrazowy", nie do końca prawdopodobny przykład, jednak byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź: czy wydarzenia na podstawie tego "schematu" (tj. robienie czegoś przez drugą osobowość i niepamiętanie tego jako pierwsza) JEST MOŻLIWE I CHARAKTERYSTYCZNE DLA TEJ CHOROBY?
Najlepiej tak/nie, bo właśnie, jak napomknąłem, na prostą, sprecyzowaną odpowiedź nie mogę trafić
Pozdrawiam. - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Co mi dolega?
Witam,Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że chodze zarówno do...
- Czy to może być depresja?
Od pewnego czasu nic mi się nie chce. Z trudem zaczynam każdą czynność....
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Nerwica przełyku
Dobry wieczór, od wielu lat cierpię na napadowa nerwicę lękowa. Parę...
- Czy to mogą być zaburzenia odżywiania?
Jestem kobietą. Mam 21 lat. 158 cm wzrostu i waże 60 kg. Mój problem polega na...