Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: pomoc dla Rodziców (2)
- https://www.psychiatria.pl/forum/pomoc-dla-rodzicow/watek/1028239/1.html#p1028239https://www.psychiatria.pl/forum/pomoc-dla-rodzicow/watek/1028239/1.html pomoc dla Rodziców
Dzień dobry Państwu.
Nie wiem, od czego zacząć. Wiem natomiast, że potrzebuję pomocy.
A może konkretniej, pomocy potrzebuje bliska dla mnie osoba. Jest nią mój Tata. Ma blisko 80 lat. Ostatnio przeszedł ciężkie chwile związane z chorobą mojej Mamy i swoim zawałem. Do niedawna był także osobą czynną zawodowo. Sytuacja zmieniła się w ciągu ostatniego roku. Jest teraz na prawdziwej emeryturze. Niewiele robi, w związku, z czym dużo myśli i z tych myśli nie wynika nic dobrego.
Powróciły koszmary z przeszłości. Dręczą Go zdarzenia, które miały miejsce ponad 50 lat temu. Zachowuje się tak, jakby to coś wydarzyło się wczoraj. Analizuje konsekwencje wydarzeń, które obecnie nie mają dla nikogo już żadnego znaczenia. Dla Niego natomiast to ciągle jest żywe. Są dni, że nie wstaje z łóżka. Do nikogo się nie odzywa. Mówi o samobójstwie. Cierpi na bezsenność. Dręczy pytaniami moją Mamę. Wypomina jej nic nieznaczące gesty, czy słowa. *** rozmowy telefoniczne. Gniewa się na wszystkich. Z nikim nie rozmawia. Kiedy mija taki stan, jest normalny, komunikatywny, czasem nawet radosny, żartuje.
Zaprowadziłam, Go do psychiatry (nie bez protestu), który z Nim porozmawiał (nie wiem o czym, bo oczywiście nie było mnie przy tej rozmowie) i zalecił leki. Lekarstwa te Tata bierze regularnie, ale nie widzę poprawy.
Nie wiem, czy powinnam namówić go na psychoterapię, chociaż myślę, że to niemożliwe. Czy może powinnam sama porozmawiać z psychiatrą o Nim (ale bez niego)?doti
- https://www.psychiatria.pl/forum/pomoc-dla-rodzicow/watek/1028239/1.html#p1030908https://www.psychiatria.pl/forum/pomoc-dla-rodzicow/watek/1028239/1.html pomoc dla Rodziców GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Wiesz, ja miałam podobny problem ze swoją 89 letnią mamą po śmierci taty w ubiegłym roku. Z tym, że ona nie tylko mówiła bzdety i przezywała historie sprzed 60 lat jakby się zdarzyły godzinę temu ale i robiła głupoty, uciekała do swojej rodzinnej miejscowości, odkręcała w nocy gaz, załatwiała się w gacie, ubierała moja bieliznę na wierzch swojego ubrania itp. Była z nią u 2 psychiatrów prywatnie, bo na NFOZ kolejka 3 mies. a tu trzeba było pomocy na już. Jedn orzekł, ze ma Alzheimera a drugi, ze jest zdrowa. Mam te orzeczenia do dziś. Oczywiście musiałam chodzić do pracy, więc zawiozłam ją najpierw do prywatnego domu pomocy społecznej (wydałam wszystkie swoje oszczędności) a potem wyszukałam gospodarstwo agroturystyczne. Tu się zaklimatyzowała, czuje się jak w dzieciństwie na gospodarstwie swoich rodziców, jest zadowolona. Ale w tym kraju żadny dobry stan nie może trwać długo. Panie z UW Wydziału Polityki Społecznej przeprowadziły właścicielowi gospodarstwa Agroturystycznego kontrolę i nałożą grzywnę do 10 tys. zł. za to, że przebywała tam 1 osoba za 900,00 zł. a druga za 1.300,00 zł. A wcześniej inna za 540,00 zł. Nie wolno !!!! Bo to karalne!!! Ale,że ktoś ***, niedożywiony umiera pod mostem, to nie jest karalne!!! A czy twórcy "genialnego" prawa potrafią przeżyć za ok. 1.000, 00 zł. na miesiąc? Bo tyle zostaje osobie, której potrąca alimenty na rzecz starca, który ma niską emeryturę. Bo w państwowym DPS dyrekcja musi zarabiać godnie, no i pozostałe koszty są uzasadnione, wiec kosztuje to ok 3.500,00 zł. / miesiąc.Cóż, starość się Panu Bogu nie udała, a ten kraj lepiej opiekuje się zwierzętami niż ludźmi.
Ale cóż, odbiegłam od tematu. Myślę, że powinnaś sama porozmawiać z psychiatrą, który rozmawiał i badał Twojego ojca. Wtedy będzie miał pełniejszy obraz zachowania ojca. Bo ojciec prawdopodobnie niektóre rzeczy mógł przemilczeć. - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Emocje,a ich brak po neuroleptykach ?
Witam. Przyjmowałem rispolept w dawce max 8mg doba w szpitalu, na chwile obecna...
Forum: Schizofrenia - strach przed swoją orientacją seksualną
cześć, mam 22 lata. W wieku podstawówki przyszła mi na myśl...
- Uciec od schizofreników i zacząć nowe życie. Współuzależnienie.
Witam. Chciałbym się podzielić moją historią, może ktoś...
Forum: Schizofrenia - zwyczajny - niezwyczajny ból
jak się nie ma przyjaciół - ból po stracie psa jest podwójny...
Forum: Depresja