Forum: Kółko wsparcia psychicznego
Temat: Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości? (9)
- https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489443https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
Witam wszystkich.
Cztery miesiące temu wyprowadziłam się od mojego partnera. Byliśmy razem 2 lata.
początkowo oczarował mnie swoim sposobem bycia, gotował, mył okna. Mówił zawsze to co chciałam usłyszeć. Zamieszkaliśmy razem. Zaczęliśmy się poznawać. Powoli okazywało się że to wszystko co mówił nie zgadzało się z tym co robił. Podam przykład. Wiedział że jestem wierzącą katoliczką. Żeby mnie przekonać do bycia razem potrafił zadeklarować, że razem będziemy chodzić do kościoła. Po czasie okazało się że nie chodzi nawet w święta.
Teraz widzę, że była cała masa takich rzeczy o których mówiłam do niego ze są dla mnie ważne jak wspólne posiłki, wyjazdy na urlop, a on deklarował, że dla niego też. Kiedy zamieszkaliśmy razem nigdy nie miał ochoty na wspólne spacery, wyjazdy... Nic nie robiliśmy razem. Nawet sex przestał mnie cieszyć ponieważ traktował mnie jak narzędzie do zaspokojenia potrzeby. Oczywiście, pytał co ja bym chciała ale i tak kończyło się na jego potrzebach. Kiedy się nie zgadzalam to się obrażał. Po pół roku nie było już sexu. On zaspokajał swoje potrzeby w łazience sam.
Po pewnym czasie okazało się, że o wszystkim co dzieje się w naszym mieszkaniu, dosłownie o wszystkim wiedzą wszyscy jego znajomi. Co gotujemy, robił zdjęcia i im wysyłał, ile zarabiamy, jak wygląda nasza praca, o co się sprzeczaliśmy, jakie kupiłam auto i za ile... Ponieważ nie jeździł ze mną na urlop to opowiadał o moich wyjazdach.
Od początku mną manipulował. Sam nie potrafił przybic gwoździa ale wszystkich krytykuje i poucza. Robi to w sposób bardzo bezpośredni wręcz chamski. Nigdy nie widzi swojej winy. Na konkretne argumenty nie odpowiada tylko zręcznie odwraca temat. Jest doskonałym manipulantem. Kiedy udowodie że kłamie to robi sceny i się obraża. Ma skłonności do popadania w histerę. Kiedy zadzwoniła jego matka że jest w szpitalu to on zachowywał się jak by umarła. Popadł w totalną rozpacz. To samo było kiedy się wyprowadziłam. Zachowywał się i używał określeń jak bym umarła. Wczoraj wysłał do mnie zdjęcie. Rozciął palec podczas krojenia. W jego opisie przeciął tetnice i tryska krew po całej kuchni. Ja nic takiego nie widziałam. Ponoć był na pogotowiu. Założyli mu 3 szwy, dostał 2 zastrzyki, lekarz dyżurny poprosił o konsultacje z ordynatorem. Zlecili badania. Kiedy poprosiłam żeby pokazał opatrunek kręcił, pokazywał palec zawinięty w chusteczke higieniczną. Nie ma żadnej informacji od lekarza. Zaczął awanturę że mu nie wierzę, że mam go za oszusta, zboczeńca, złodzieja... Tak zwykle się kończy kiedy udowadniam że mnie kłamie. Dodam, że nadużywa alkoholu.
Teraz moje pytanie. Czy osoba zachowująca się w ten sposób ma problem psychiczny, zaburzenie osobowości?
Jak traktować go dalej? Mamy kontakty, jak jest potrzeba to jadę do niego mu pomóc, ponieważ jak wspomniałam nie potrafi zrobić nic w mieszkaniu. - https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489484https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
na pytanie z tytułu odpowiem,że zaburzenie osobowości jest problemem psychicznym więc to jedno i to samo. Ale z tego co piszesz ja osobiście nie widzę jakiegoś problemu psychicznego, chociaż tak naprawdę nie ma "osobowości prawidłowej" więc coś by się na niego znalazło po testach. Może on po protu taki już jest i powinnaś przemyśleć swój związek.
ChAD
" Przestań się zatracać, w końcu uznaj swą bezsilność " - https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489519https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
postanowiłam go zakończyć. Związek z tym człowiekiem nie wnosił do mojego życia nic dobrego. Ciągnął mnie w dół i nie pozwalał mi się rozwijać na żadnym etapie.
Niestety nie potrafię jednoznacznie się odciąć, ponieważ ten człowiek wywołuje u mnie swego rodzaju poczucie winy. Zawsze mi powtarzał, że jestem naiwna i ludzie mnie wykorzystują. On robi teraz to samo a ja nie umiem tego przerwać.
Może to ja potrzebuję terapii. - https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489559https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
rozumiem... zawsze ciężko się odciać od osoby,która manipuluje. Bo ta osoba będzie mieć takie argumenty, że zaczyna się samemu wątpić w swoje zdanie, ale bądź dzielna i nie daj się, to minie
ChAD
" Przestań się zatracać, w końcu uznaj swą bezsilność " - https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489565https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
Cześć, słusznie uważasz że mogą to być zaburzenia osobowości.Po dwóch latach związku, większość osób które ukrywały swoje zaburzenia bądz choroby, pokazuje się z tej strony, z której nie znaliśmy na początku znajomości.Tak jest także w przypadku przez ciebie omawianym.Najsamprzód kiedy przeczytałem twój wątek, podszedłem z lekkim dystansem, wytypowując jednak dwa zaburzenia osobowości, później zaś stwierdziłem że, jednak bardziej rzuca się w oczy jedno i to patologiczne.Mam na myśli psychopatie( psychopata) osobowość dyssocjalna, zaburzenie o charakterze trwałym.Co jest powodem zaburzenia w tym przypadku? Hmm trzeba było by lepiej poznać twojego byłego partnera.Drugie zaś było bordeline, ale wykluczylem na podstawie tego że, nie piszesz nic o zmienności uczuciowej swojego partnera, lecz o braku empatii z jego strony, bierności, obojętności, traktowaniu ciebie jako przedmiot do zaspokajania swoich potrzeb seksualnych.Oczywiście w bordeline także występują podobne sytuacje, tyle że jednak osoby z pogranicza potrafią silnie czuć, umieją także mocno nienawidzić.Różni przezemnie omawiane zaburzenia przede wszystkim "uczuciowa zmienności" i to bardzo drastyczna.Tutaj tego nie czuje, w tym przypadku widać brak empatii, brak emocji, brak odpowiedzialność, w zwiazku z tym, pasożytniczy tryb życia, manipulacje którę wyglądają inaczej niż w przypadku osób z zaburzeniem typu bordeline.Inaczej? Jak inaczej! ?? Tak ze osoby z pogranicza, mniej sprawnie manipulują, niekiedy gubiąc się nawet w manipulacjach.Psychopaci robią to perfekcyjnie, dlatego też jedną z ich cech nie bez powodu jest " wyjątkowa" zdolność do manipulacji ludźmi.O czym wspominałaś pisząc "
"Na konkretne argumenty nie odpowiada tylko zręcznie odwraca temat. Jest doskonałym manipulantem."
Próbuje dalej...."Byliśmy razem 2 lata.
początkowo oczarował mnie swoim sposobem bycia, gotował, mył okna. Mówił zawsze to co chciałam usłyszeć. Zamieszkaliśmy razem."
Kiedy spotykamy na swojej drodze psychopate, wszystko dzieje się bardzo szybko, ze względu na to iż, jest wampirem energetycznym, który nie może stanąc w miejscu bo, zaczyna się nudzić i go to zabija.Często mówi to co chcemy usłyszeć, by nam zaimponować, chcąc zdobyć nasze uznanie, pomimo tego ze jego tok myślenia zdecydowanie różni się od przedstawionego.Robi to po to żeby przyciągnąć do siebie osobę, wcelu manipulowania nią, uzyskując w późniejszym czasie jakieś korzyści z tego.Psychopaci bardzo dobrze znają się na komunikacji niewerbalnej, podczas rozmowy świetnie z nas czytają, potrafiąc dzięki chłodzie emocjonalnemu, na "zimno" odczytywać nasze emocje, tymsamym zawsze są krok przed nami."Podam przykład. Wiedział że jestem wierzącą katoliczką. Żeby mnie przekonać do bycia razem potrafił zadeklarować, że razem będziemy chodzić do kościoła. Po czasie okazało się że nie chodzi nawet w święta""Zaczęliśmy się poznawać. Powoli okazywało się że to wszystko co mówił nie zgadzało się z tym co robił.""Teraz widzę, że była cała masa takich rzeczy o których mówiłam do niego ze są dla mnie ważne jak wspólne posiłki, wyjazdy na urlop, a on deklarował, że dla niego też. Kiedy zamieszkaliśmy razem nigdy nie miał ochoty na wspólne spacery, wyjazdy... Nic nie robiliśmy razem. "
Mitomania, drastyczne tendencje do patologicznego kłamania, nawet bez konkretnego powodu.Rzuca się także w oczy, całkowite nieuwzglednienie uczuć i potrzeb innych osób.Powodem takiego stanowiska do nas jest, brak odpowiedzialności oraz brak empatii."Nawet sex przestał mnie cieszyć ponieważ traktował mnie jak narzędzie do zaspokojenia potrzeby. Oczywiście, pytał co ja bym chciała ale i tak kończyło się na jego potrzebach."
Ubóstwo seksualne bądź nadmierna seksualność, powierzchowna o zerowej ingerencji uczuciowej z partnerem/ partnerką.Traktowanie innych jak przedmiot, ze względu na brak empatii."Co gotujemy, robił zdjęcia i im wysyłał, ile zarabiamy, jak wygląda nasza praca, o co się sprzeczaliśmy, jakie kupiłam auto i za ile..."
Takie zachowanie ma na celu chęć manipulowania osobami którym przedstawia co dzieje się u niego w życiu.Z rozkoszą dzieląc się informacjami z życia prywatnego, tymsamym skracając dystans między sobą a kimś z kim rozmawia.W konsekwencji takich działań tworzy się pewna więź, między psychopatą a osoba z którą prowadzi dialog, ze względu na to iż, rozmówca ma wrażenie że dobrze zna psychopate, co sprawia że jest podatniejszy na manipulacje psychopaty."Od początku mną manipulował. Sam nie potrafił przybic gwoździa ale wszystkich krytykuje i poucza. Robi to w sposób bardzo bezpośredni wręcz chamski. Nigdy nie widzi swojej winy"
Pasożytniczy tryb życia, brak odpowiedzialność, manipulowanie otoczeniem, byle samemu niczego nie robić."Kiedy udowodie że kłamie to robi sceny i się obraża. Ma skłonności do popadania w histerę. Kiedy zadzwoniła jego matka że jest w szpitalu to on zachowywał się jak by umarła. Popadł w totalną rozpacz. To samo było kiedy się wyprowadziłam. Zachowywał się i używał określeń jak bym umarła"
Brak odpowiedzialności, niska tolerancja na frustrację, ubóstwo uczuciowe, brak empatii, wskutek tego, popadanie w gniew, szal, złość, tymsamym zachowań agresywnych."Zlecili badania. Kiedy poprosiłam żeby pokazał opatrunek kręcił, pokazywał palec zawinięty w chusteczke higieniczną. Nie ma żadnej informacji od lekarza. Zaczął awanturę że mu nie wierzę, że mam go za oszusta, zboczeńca, złodzieja... Tak zwykle się kończy kiedy udowadniam że mnie kłamie. ""Dodam, że nadużywa alkoholu."
Psychopaci regularnie sięgają po używki, często nawet bez powodu.Prowadzą samochód po wpływem alkoholu itp zachowania świadczące o braku odpowiedzialności.
Klasyczny przykład psychopaty.Obwiniane wszystkich za swoje życiowe niepowodzenia.Powodem takich zachowanań jest przekonanie o swojej "wyjątkowości".Skoro on sam uważa się za idealnego, to wszystkie niepowodzenia życiowe nie są jego winą, zrzucajac odpowiedzialność na innych ludzi, ze względu na brak poczucia winy.
Większość psychopatów prowadzi pasożytniczy tryb życia, mimo to są także tacy którzy podejmują miejsca pracy, tyle że dość często zmieniają swoje zajęcia.Wynika to z tego że, nie mogą stać w miejscu, dlatego że są ekstrawertykami.
Kilka ważnych linków...
POST 1 I POST 2, do przeczytania!
www.psychiatria.pl/forum/nie-mam-za-co-siebie-lubic/watek/1488570/1.html
Plus POST 1, POST 7, POST 8, POST 9
www.psychiatria.pl/forum/agresywna-zona/watek/1488736/1.html
PozdrawiamNadzieja jako światełko w tunelu,umiera razem z nami by dac nam nowe życie wieczne.
- https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489566https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
Do tego jeszcze kilka moich postów, odnośnie samej psychopatii.
brendi314 2019-05-12 14:02:50
Powiem ci ciekawostkę,można się ich pozbyć rozregulowaniem emocji do granic możliwości.Po sam brak empatii,brak wyrzutów sumienia,egocentryzm,egoizm,brak jakiejkolwiek odpowiedzialności itp.Dlaczego i brak odpowiedzialności.? Dlatego że kiedy jesteśmy zimni emocjonalnie przeważnie nie obchodzi nas nic i nikt procz nas samych.Licz się z tym że będziesz nieszczęśliwy,niektorych rzeczy nie będziesz rozumial/ rozumiala takze jeżeli o emocje chodzi.Szczególnie emocji tych przepełnionych uczuciem jak " miłość" której pełno wokół.Kiedy jest się takim wybrakowanym uczuciowo najczęściej nienawiść zawladnela nami odbierając nam cały "sens" życia.I dlatego właśnie w "psychopatii" bo do niej pije zdazarza się samobójstwa wynikające z braku przystosowania emocjonalnego do innych ludzi którzy uczucia,(plat czołowy odpowiedzialny za ekspresję uczuciowe jest niewyksztalcony) mają ba żyją nimi i także kierują się tym co czuja,co lubią i kochają oraz wiedza jak zaplanować swoje życie osobiste.Wyglada nieciekawie,a jeszcze nieciekawiej psychopatia rodzi się w naszych głowach bo w wyniku "gwałtu"," molestowania seksualnego " bądź po prostu urodzilismy się tacy otrzymując geny od ojca psychopaty lub matki albo też on jednego i jednej.
Ciężko było by ci się ruszyć,A w sumie to byś nie ruszył się/ ruszyła bo nic byś nie czuła.Nie dało by sie znaleźć miejsca na ziemi,stąd tez jedna z cech psychopatii jest brak odpowiedzialnosci.Najczesciej byśmy czuli że żyjemy w momentach które dla innych były by wstrząsające/traumatyczne niszcząc siebie,nie widząc jak bardzo bo tak już byśmy byli zepsuć.
To jest jedyna opcja braku jakichkolwiek uczuć w ludziach,do tego stopnia aż nie odczuwamy lęku i strachu wynikającego z psychopatii.
Jako że pytasz jak się ich pozbyć wnioskuje że nie możesz mieć z psychopatia nic wspólnego.Dlatego w twoim przypadku anhedonia jest jedyna możliwa opcja do zniwelowania uczuć.A i tak dalej będziesz czuł/czula bo bierność jaka będzie przy tym towarzyszyła któregoś dnia przeszkodzi ci na tyle że upadniesz i się nie podniesiesz, bo nie będziesz miał dla kogo.
Najlepiej jak już ktoś wspomniał,worek treningowy (sport) jeżeli są negatywne,a jak pozytywne możesz robiąc coś kreatywnego co lubisz najbardziej.Pozytywne mógłyby byc z nami caly czas w to celuj.brendi314 2019-05-12 19:15:29
Nie trzeba bo tego nie da się uzasadnić bo jest to nie prawdziwe.
Plat czołowy odpowiada za funkcję poznawcze,emocje,empatię,palanowanie,przewidywanie konsekwencji działań.Wymienilem te które są najistotniejsze w psychopatii.
Psychopata nie jest wstanie tworzyć długoterminowych planów,zapalowac swojej przyszłości tak jakby żył z dnia na dzień,żył chwilą.
Pamięć,przez to że jest mitomanem(patologiczny kłamca) klamie tak jak oddycha, zapomina to co naklamal bo cały czas kłamie jakby nie mógł się powstrzymać i wychodziło to nie od niego(zaburzenie) drugą stroną.
Emocje,brak zdolności do miłości,ubóstwo seksualne,zerowe,niezdolne do okazywania głębokich uczuć.Psychopata nie potrafi kochać drugiego człowieka.
Przewidywanie konsekwencji działań,niebranie pod uwagę konsekwencji swoich czynów,impulsywne zachowanie,słaba kontrola zachowania,nie wyciąganie wniosków z poprzednich czynów których się dopuścił.
Empatia,psychopatia to nic innego jak całkowity brak empatii,psychopata nigdy nie będzie wiedział jak to jest kiedy pobił kogoś,napadł,okradł jest to mu całkowicie obce bo nie potrafi wczuć się w rolę drugiej osoby.
Dlaczego tyle wyjaśniłem ?
Nie bez powodu,bo to funkcje platu czołowego.
Skoro psychopaci nie odczuwają tego wszystkiego to nic innego jak brak wykształconego platu czołowego.
Często także mówi się że psychopata to człowiek po urazie czołowym.Psychopaci mają takie same problemy z okazywanie emocji/empatii co osoby po urazach okolic czołowych głowy.
Najlepszy będzie cytat osob badających umysły psychopatow i osob po urazach okolic czołowych głowy
"Nasze badania pokazały, że ludzie z objawami psychopatii zachowują się, jakby cierpieli na uraz czołowy mózgu – twierdzi dr Simone Shamay-Tsoory z Uniwersytetu w Hajfie, główna autorka studium."
I jeszcze jeden ważniejszy.
"Stwierdzenie, że zachowanie psychopatyczne przypomina działania osoby z uszkodzeniem mózgu może prowadzić do wniosku, że w obu przypadkach powinny się sprawić podobne formy terapii – podsumowuje Shamay-Tsoory."
Wniosek z tego taki psychopata nie miał urozu głowy lecz jego plat czołowy jest " niewyksztalcony" jest kompletnie wyłączony,co zresztą widać na zdjęciu które dodałem.
Pozdrawiam Cię
Na koniec to co napisałem.
"Cytuję:
I dlatego właśnie w "psychopatii" bo do niej pije zdarzają się samobójstwa wynikające z braku przystosowania emocjonalnego do innych ludzi których uczucia,(plat czołowy odpowiedzialny za ekspresje uczuciowe jest niewykształcony)"
PozdrawiamNadzieja jako światełko w tunelu,umiera razem z nami by dac nam nowe życie wieczne.
- https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489567https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
Kilka słów...
"Jak traktować go dalej? Mamy kontakty, jak jest potrzeba to jadę do niego mu pomóc, ponieważ jak wspomniałam nie potrafi zrobić nic w mieszkaniu."
Oraz..."Niestety nie potrafię jednoznacznie się odciąć, ponieważ ten człowiek wywołuje u mnie swego rodzaju poczucie winy"
Robi tak dlatego by od siebie uzależnić, pomimo tego że nie daje nic od siebie.No i to osiągnął bo, wciąż do niego wracasz, żeby mu pomagać.
Plus do tego jak postąpić...świetnie akurat do twojej sytuacji pasuje.Człowiek będący z psychopatą przez długi czas może nie zdawać sobie sprawy z tego, kim tak naprawdę jest jego partner. Co jednak zrobić, kiedy w końcu zorientujemy się, że mieszkamy pod jednym dachem z psychopatą? Najlepiej byłoby wyrwać się z takiej relacji. Związki, których elementem jest psychopatia, zazwyczaj są toksyczne – z takowych, niestety, wyplątać się jest zazwyczaj najtrudniej. Rada jest jednak jedna – stworzenie dobrze funkcjonującego związku z psychopatą jest wyjątkowo trudne, a czasami nawet całkowicie niemożliwe, w związku z czym najkorzystniejsze byłoby zakończenie takiej relacji. Takie zalecenie wynika z tego, jakie są możliwości pomocy osobom zmagającym się z psychopatią.
Toksyczne relacje często przybierają charakter uzależnienia, mianowicie jedna osoba w relacji ma wrażenie, że nie potrafi żyć bez drugiej osoby.Czy u ciebie jest aż tak? Hmm jeżeli nie to tak będzie! jak definitywnie nie skończysz relacji z owym panem.Z koleji jeżeli już tak jest, odetnij się i to jak najszybciej, w końcu to były partner jest zależny od ciebie, a nie ty od niego.On cały czas wpędza w poczucie winy, pokazując tymsamym że nie do końca rodzi sobie w życiu.
Wrazie pytań, proszę o info.
- https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489703https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości?
Czytając to wszystko co piszesz o psychopatii, jej obawach, mam wrażenie, że doskonale znasz człowieka z którym mieszkałam. Cały czas zastanawiało mnie i próbowałam znaleźć wytłumaczenie m.in. jazdy samochodem pod wpływem alkoholu. Jest kierowcą. Jedno co do niego nie pasuje to jego chęć utrzymania pracy. Zachowuje się jak by miał świadomość, że kiedy straci pracę to straci mieszkanie, popadnie w długi, czego się obawia. Jednak nie trafiał do niego argument, że gdy policja zabierze mu prawo jazdy to nigdzie nie znajdzie pracy. Odpowiadał tak, wiem, masz rację a i tak piłje i jeździ autem.
Po sytuacji z rozciętym palcem zablokowałam kontakt na WhatsApp (to jego ulubiony sposób komunikowania się) powiedziałam, że jeżeli chce się ze mną skontaktować to tylko dzwoniąc do mnie. Wiem, że ma z tym problem, ponieważ od razu mogę mu udowodnić jeśli jest pod wpływem alkoholu. On próbuje mi udowodnić, że już nie pije dlatego ni chce rozmawiać.
Mam natomiast pytanie, czy psychopata potrafi planować długotrwale zemstę. Nie chciałabym wchodzić w szczegóły, ale słyszałam od niego, że planuje zemścić się na pewnej osobie jego słowa "tylko niech się wszystko wyciszy, żeby mnie z tym nie powiązali". Mówił tutaj o zniszczeniu mienia.
Czy byłby wstanie zrobić mi krzywdę dlatego, że zerwałam z nim kontakt ? Mimo, ze starałam się ukryć mój adres w obawie przed jego nieproszonymi wizytami, to on i tak się dowiedział gdzie mieszkam.
Czy zrywając z nim kontakt mogę czuć się bezpieczna? Dodam, że jest osobą agresywną mającą wyrok za pobicie. - https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html#p1489805https://www.psychiatria.pl/forum/problem-psychiczny-czy-zaburzenie-osobowosci/watek/1489443/1.html Problem psychiczny czy zaburzenie osobowości? "Wiem, że ma z tym problem, ponieważ od razu mogę mu udowodnić jeśli jest pod wpływem alkoholu. On próbuje mi udowodnić, że już nie pije dlatego ni chce rozmawiać.
Mam natomiast pytanie, czy psychopata potrafi planować długotrwale zemstę. Nie chciałabym wchodzić w szczegóły, ale słyszałam od niego, że planuje zemścić się na pewnej osobie jego słowa "tylko niech się wszystko wyciszy, żeby mnie z tym nie powiązali". Mówił tutaj o zniszczeniu mienia.
Czy byłby wstanie zrobić mi krzywdę dlatego, że zerwałam z nim kontakt ? Mimo, ze starałam się ukryć mój adres w obawie przed jego nieproszonymi wizytami, to on i tak się dowiedział gdzie mieszkam.
Czy zrywając z nim kontakt mogę czuć się bezpieczna? Dodam, że jest osobą agresywną mającą wyrok za pobicie."
Cześć, ciekawe bo, większość psychopatów potrafi ukryć to że, są pod wpływem jakichkolwiek używek.Ze względu na niskie pobudzenie fizjologiczne i nie tylko, w konsekwencji tego słabiej działają na nich stymulanty, alkohole itp używki.To także jest przyczyną ciągłego szukania mocnych wrażeń.Potrzebują 2x takich dawek, niż normalni ludzie, o ile można psychopate nazywać nie normalnym, biorac pod uwagę to że są lekarzami, prawnikami, prezydentami, w zależności od ambicji psychopaty.Jak wspomniałem na początku, nie każdy psychopata prowadzi pasożytniczy tryb życia.Niektorzy specjalnie idą do pracy, zajmując wysokie stanowiska wcelu, znęcania się nad innymi.W każdym razie, na podstawie czegoś jednak poznajesz, jakoby był pod wpływem alkoholu.Sądząc po tym co napisałaś wyżej (POST 1) bardzo dobrze go jednak znasz, więc świetnie robisz wymagając od niego rozmowy przez telefon.
Psychopata nie potrafi robić dlugoterminowych planów na życie, liczy się to co tu i teraz.Tacy ludzie żyją chwilą, tymsamym nie ma powodów do tego by planować coś na przyszłość.Mimo to zemsta może być jedyną sprawą którą psychopata zaplanuje, wiedząc że sprawi komuś krzywdę, poczeka, będzie rósł w siłę, więc warto będzie, uderzy wtedy kiedy uzna za stosowne.Po zatym to co opisujesz sugeruje że, to mądry psychopata, zdecydowanie mniej impulsuwny i zarazem bardziej przerażający.Hmm, w psychopatii, spokój, opanowanie, dobra samookontrola zachowania, brak impulsywności to wyznacznik prawdziwego psychopaty, który potrafi zapanować nad swoimi cechami, tymsamym mógłby być zdolny do najbrutalniejszych okrucieństw, zresztą pisałaś że już kogoś pobił i trafił do więzienia.Zupełnie może niepotrzebnie wzbudziłem w tobie strach, choć uważam że trzeba wiedziec.To czy zrobi ci krzywdę czy nie, wie tylko on, w każdym razie jest zdolny do przemocy.Zrobiłaś krok, zostawiając go i mimo braku podania swojego adresu, znalazł go.Możliwe że uważa iż, w ogóle się nie rozstaliście, jesteś mu jeszcze do czegoś potrzebna, puki nie znajdzie kolejnej osoby do tego by go zaspokajała, utrzymywała, dawała serce którego on nie ma, mimo to czuje! Tyle że jego emocje są mocno spłycone, potrzebuje zdecydowanie silniejszych bodźców stymulujących niż inni ludzie.Jeżeli jest osobą którą cie nachodzi, daje wyraźne znaki agresji co do ciebie, nie wahaj się i korzystaj z pomocy rodziny oraz służb porządkowych.
Teoretycznie także sama mogłabyś odpowiedzieć na pytanie czy mógłby ci zrobić krzywdę.Jezeli zachowywał się agresywnie( przemoc psychiczna, fizyczna) pomimo tego że z nim byłaś, prawdopodobieństwo tego że będzie agresywny po tym jak zerwałaś, wzrasta.
Wrazie pytań, napisz.Jeżeli chodzi o wiadomości, jest lepiej raz na jakiś czas odpisać(bez szczegółów) niż jeżeli zerwać całkowicie kontakt.Im bardziej pokażesz mu że się nim nie interesujesz, tymbardziej będzie chciał nawiązać z tobą kontakt, ze względu na możliwość dręczenia ciebie.Pytanie co on od ciebie chce,? Psychopaci, nie bez powodu, to najbardziej skomplikowani ludzie.Jeżeli stosował przemoc, nie odpowiadaj w ogóle, jeżeli z koleji NIE! To ignorując go, zacznie to robić, chyba że będzie miał kogoś innego.
W szczególności..."Kiedy udowodie że kłamie to robi sceny i się obraża. Ma skłonności do popadania w histerę. Kiedy zadzwoniła jego matka że jest w szpitalu to on zachowywał się jak by umarła."
Nerwowość, wybuchy, połączone z brakiem empatii, na podstawie tego można stwierdzić przemoc.
PozdrawiamOstatnia edycja:Nadzieja jako światełko w tunelu,umiera razem z nami by dac nam nowe życie wieczne.
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- jestem bezużyteczny, chcę umrzeć
Gdy miałem 11 lat wykryto mi nerwicę 2 lata temu Aspergera mam wrażenie, że...
- Dziwne stany po marihuanie
WitamMarihuanę przeważnie popalałem sobie tylko za granicą, w Holandii.Nie...
Forum: Uzależnienia - Co to znaczy współpracy a z lekarzem ?
Chodzę na grupy uzaleznien oraz terapię o chorobach i biorę leki macie...