Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: prosze o pomoc (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/prosze-o-pomoc/watek/439481/1.html#p439481https://www.psychiatria.pl/forum/prosze-o-pomoc/watek/439481/1.html prosze o pomoc
witam. gdyby ktoś wiedział jak pomoc proszę o jakąśkolwiek odpowiedź. Otóż mam brata - 22 lata. W wieku dorastania zaczęły się z nim problemy - palenie trawy, alkohol, naukę zakończył po gimnazjum, żadnej pracy nie podjął. Prośby i błagania rodziców na nic. Od kilku lat nic nie robił tylko siedział w kuchni i pił. Czasem wygrywał jakąś kasę i przepijał. Od ponad miesiąca leży u siebie w pokoju, nie może wstawać, nie myje się, śmierdzi, paznokcie wrastają mu się w skórę a on nie da ich obcinać, robi pod siebie. Rodzice ledwo co wyrabiają, sprzątają po nim, noszą mu jedzenie. Uważają, że nigdzie go nie można oddać "bo to syn", nawet na moje tłumaczenia, że potrzebni mu są specjaliści, im zresztą też przydałaby się terapia. Nie wiem co robić, jak ich przekonać, co można zrobić z nim. Pozostaje jeszcze kwestia ubezwłasnowolnienia, bo inaczej nawet jakby przekonać rodziców to on się nie zgodzi na szpital. No i tego, że on nigdzie nie jest ubezpieczony. Sytuacja u mnie w domu jest tragiczna, niedługo święta...znów spędzę je sama w pokoju. Zresztą to nie ważne, by le się coś ruszyło, byle coś poradzić na tę sytuację. Mi też już nerwy siadają, bo ile można tego słuchać, siedzieć w smrodzie, gadać jak grochem o ścianę. Czy można to gdzieś zgłosić? Macie jakieś rozwiązania? Proszę pomóżcie. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Citabax, objawy po 2 tygodniach
Witam wszystkich,Wszystkie badania serca mi wyszły dobrze, brzucha itd....
- Leczenie się na shizofrenie (psychoza alkoholowa)
A nim nie jestem czy wytrzymał bym pol roku beż leków na tej chorobie ? Czy...
Forum: Schizofrenia - Co mam zrobić?
Od ponad 2 lat mam problemy, z którymi nie potrafię sobie już samemu...
Forum: Zaburzenia psychiczne - Samotność,
Witam wszystkich użytkowników. W ostatnim czasie byłem w szpitalu na...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego