Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Psychopatia w polskim spoleczenstwie (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/psychopatia-w-polskim-spoleczenstwie/watek/446727/1.html#p446727https://www.psychiatria.pl/forum/psychopatia-w-polskim-spoleczenstwie/watek/446727/1.html Psychopatia w polskim spoleczenstwie Gość
Cos mi sie zdaje, ze psychopatow mamy nawet ok. 10% jeśli nie więcej . . . i to sa wlasne obserwacje, a nie wiedza internetowa. Czesto to przez nich albo przez ich glupote sa wywolywane psychozy (albo te, ze rozmawiaja glownie o glupotach). Z tego ca patrze to psychopaci sa plotkarzami i sledza zycie slabszych ofiar (z plotek jak i sie wypytuja innych o wszelakie szczegoly).
Potem Ci ludzie staja się jak zwierzeta i dopadaja najslabszego stygmatyzujac go i wyzywajac sie nad nim. Staraja sie uderzac w 'slabe punkty'. Nawet jak zacznie sie ich resocjalizowac to duzo to nie da. Psychopatie moga dziedziczyc genetycznie po matce nawet (dominujace geny) mimo, ze ojciec spokojny i reszta dwojki rodzenstwa. Psychopaci podatni sa na bigoreksje, psychomanipulacje, ajesli wystepuje toksykomania to krytyczna lub jej calkowity brak.
Nie umieja utzrymac stalych i atrakcyjnych zwiazkow czy malzenstw albo tkwia w rozpadnietym zwiazku na pokaz. Maja za duze wymagania wobec innych, a zanizone wobec siebie jak i niski status spoleczny czesto powiazany z niedostatkami w dziecinswie czy slabejj samorealizacji.
Samodzielne myslenie jest umiarkowane, dobieranie sie w grupy (szajki uliczne, silownie w kanciapach, spozywanie alkoholu lub narkotykow w grupach). Przewaga w kilku pod wplywem alkoholu atakujaca samotny cel.
Sa zazdrosni czesto i sfrustrowani, asertywnosc znikoma i inteligencja emocjonalna wysoko zaburzona.
Obraz polskiej psychopatii największe przejawy ma w szkole i pracy czy mial np w prztymusowej sluzbie wojskowej.
Psychopacki/ki wuwodza sie czesto z 'dobrych rodzin', gdzie patologia nie jest widoczna na zewenatrz i umiejetnie maskowana.
Przed psychopatami mozna nauczyc sie bronic z wiekiem i to z dobrym skutkiem calkiem. - GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Czy to mogą być zaburzenia odżywiania?
Jestem kobietą. Mam 21 lat. 158 cm wzrostu i waże 60 kg. Mój problem polega na...
- Żona zżyta ze swoją matką
Witam,Jestem Adrian mam 30 lat i od 3 lat jestem żonaty, mamy dwuletnie dziecko i problem...
- Czy to może być ADHD, czy powinnam iść do specjalisty?
Cześć, mam na imię Karolina, mam 26 lat i ostatnio przypadkiem...
Forum: Zaburzenia psychiczne - Oksykodon interakcja
Witam, przyjmuje wenalafaksyne 150mg kwetiapine 300mg lit 2x 250mg i tisercin 25mg i mam pytanie...