Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Toksyczna matka (2)
- https://www.psychiatria.pl/forum/toksyczna-matka/watek/1473301/1.html#p1473301https://www.psychiatria.pl/forum/toksyczna-matka/watek/1473301/1.html Toksyczna matka
Witam, moja mama jest bardzo toksyczna. Opisywałem problem ojca alkoholika który teraz siedzi za kratkami (poszedł na 14 miesięcy). Matka cały czas bez przerwy mówi, że sobie w życiu nie poradzę. Miałem pracę w której był mobbing pracowników i płaca 1700 za 3 zmiany na produkcji w której jest hałas. W klasie kiedyś byłem wyśmiewany za to że łysieję i że chodzę w starych ciuchach. Aktualnie mamy 40 tysięcy zł długów i tak pismo od komornika dostałem jak jeszcze miałem 17 lat, nic tylko szczerzyć się do popękanego lustra - tak to ujmę.. (tak moja rodzina ma problemy z pieniędzmi). Matka teraz mi dogaduje że łysieję i że mam mordę niewyjściową, w sumie to nie wiem co robić... Na czyje wsparcie mogę liczyć hmm - Nikogo... No chyba że bym zgłupiał całkowicie i mówił do lustra, jednak jeszcze tak nie jest. Mało rozmawiam z ludźmi ponieważ jestem ambiwertykiem, jednak przez to że łysieję i nie mam "modnych ciuchów" to nie mam kolegów, przez co tak jak pisałem powyżej, że mało rozmawiam, to jak się odezwę to często się przejęzyczam. Wtedy gdy jeszcze miałem jakis kontakt z ludźmi to tak nie było, jednak teraz są 2 typy ludzi w moim otoczeniu dokuczający lub całkowicie ignorujący.
Przepraszam, że napisałem zdania bez ładu i składu jednak było to pod wpływem emocji. - https://www.psychiatria.pl/forum/toksyczna-matka/watek/1473301/1.html#p1473312https://www.psychiatria.pl/forum/toksyczna-matka/watek/1473301/1.html Toksyczna matka GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Mitch... chyba znasz powiedzenie,, jeśli umiesz liczyć, licz na siebie,, Sprawa wygląda tak, że wszelką patologię w której się wyrasta i wychowuje, najczęściej się dziedziczy. Żeby do tego nie dopuścić, czyli nie powielać złych wzorców, wyniesionych z własnej rodziny,to musisz zacząć inwestować w siebie i we własny rozwój. Zacznij od zdobycia jakiegoś konkretnego zawodu lub umiejętności. Są szkoły wieczorowe i różne kursy zawodowe. Zrób np prawo jazdy zawodowe, na samochody ciężarowe, albo chociaż na wózek widłowy. To tylko przykłady, ale musisz zrozumieć, że bez konkretnych umiejętności, zawsze będziesz skazany na byle jaką i nisko płatną pracę, więc nigdy nie wydostaniesz się z biedy.
To że lysiejesz i nie masz modnych ciuchów to nic takiego bo gorzej że nie masz umiejętności radzenia sobie w życiu. Pieniądze się zarabia a nie pożycza.!
Dlaczego w twoimi wieku masz taki dług ? Co zrobiłeś z tymi pieniędzmi,bo chyba nie na ciuchy wydałeś. Czy może odziedziczyles po kimś długi,bo nieletnim kredytów nie dają, żeby komornik cię ścigał jak miałeś 17 lat.
Matka zamiast cię wspierać to cię doluje, nie wiem po co ? Dlatego staraj się polegać na sobie. Jeśli będzie coś sobą reprezentował,to zyskasz szacunek otoczenia i uwagę kolegów. Nikt nie lubi nieudaczników.
Miałeś trudne dzieciństwo i dorastałes bez odpowiednich wzorców. To wszystko prawda, ale to już przeszłość, której zmienić nie można.
Dlatego skup się na przyszłości,bo na nią masz wpływ i w dużej mierze zależy od tego, jak pokierujesz swoim życiem.Ostatnia edycja:W życiu są rzeczy ważne,ważniejsze i te naprawdę istotne. Nie warto rozmieniac się na drobne.
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- Nie wiem co się dzieje
Ostatnio nie ważne gdzie jestem zawsze znajdzie się ktoś kto doprowadza mnie to...
Forum: Po godzinach - Lunatyzm
Czy są wsród was osoby które mają wrazenie że lunatykują i we...
Forum: Kółko wsparcia psychicznego - Nie wiem co się ze mną dzieje
Cześć,Postanowiłam się tutaj zalogować bo widzę ze nie jestem...
Forum: Zaburzenia psychiczne - Nerwica
Kiedyś leczyłem się na nerwice wszystko przeszło i było już...