Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: zaburzenia odżywiania (1)
- https://www.psychiatria.pl/forum/zaburzenia-odzywiania/watek/425998/1.html#p425998https://www.psychiatria.pl/forum/zaburzenia-odzywiania/watek/425998/1.html zaburzenia odżywiania
witam, problem polega na tym, że w wyniku śledzenia paru wypowiedzi na różnych portalach i czytaniu artykułów dotyczących ED zaczęłam obawiać się o własne zdrowie psychiczne. mianowicie - od ponad roku schudłam ponad 10 kilo i obecnie przy wzroście 168 cm ważę 54 kg. jednak nie była to niestety racjonalna dieta ponieważ jestem zmuszona jeść to, co dostanę na obiad. posiłki stopniowo zmniejszałam [nieraz było tylko 500 kcal dziennie]. i od paru miesięcy zdarzają mi się epizody nagłego poczucia musu jedzenia. czasem wyglądało to tak, że siadałam sama w pokoju z blachą ciasta i czułam się wtedy jakby wyłączono mi mózg - ręce i usta same pracowały, po czym "trzeźwiałam" i następowało poczucie winy, smutek, wściekłość i nieudane próby zwracania. często stosowane suplementy na redukcję wagi, przeczyszczanie, moczopędne. mam obsesyjny lęk przed ponownym utyciem i nie potrafię cieszyć się jedzeniem jak kiedyś. boję się że kolejny lekarz mnie wyśmieje z powodu mojej obecnie normalnej wagi i uzna, że panikuję/oszukuję czy co tam jeszcze, a ja już nie potrafię odróżnić kiedy jestem głodna a kiedy nie - dla mnie cały czas jestem głodna a co za tym idzie cały czas myślę o jedzeniu [czy powinnam zjeść, co potem zjem, co zjeść żeby nie utyć] a w głowie mam jeden wielki przelicznik kalorii. to jest okropne i wyniszczające. czy powinnam skontaktować się z psychiatrą? czy po prostu panikuję? boję się o tym komukolwiek powiedzieć, rodzina się na mnie zawiedzie a w szkole stracę wzorową opinię - nie chcę ich w to mieszać. próbowałam już zajmować czymś innym myśli i tak dalej ale to nic nie pomaga? czy ktokolwiek z was był w podobnej sytuacji? czy należy przyjmować jakieś leki? boję się.
- GośćZaloguj się , aby dodać odpowiedź
- bezsenność bez leków - trudności z zasypianiem
Cześć, nazywam się Michał i jestem tu nowy! To mój pierwszy temat...
Forum: Problemy ze snem - Terapia manualna - sposób rozładowania napięcia
Do ciała trzeba mówić jego językiem, więc fizycznymi zmysłami -...
Forum: Depresja - Dobry psychiatra na NFZ w Toruniu?
Mieszkam w pobliskim mieście gdzie obecnie nie przyjmuje żaden psychiatra na NFZ,...
- Leki uspokajające
Jakie środki uspokajające pomagają w stanie permanentnego napięcia,...
Forum: Zaburzenia psychiczne