Zaloguj
Reklama

Depresja a czekolada

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Arch Intern Med. 2010;170(8):699-703

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Depresja a czekolada
Fot. medforum
(5)

Osoby z depresją jedzą więcej czekolady.

Od pewnego czasu przypuszczano, że ludzie wykazujący objawy depresji jedzą więcej czekolady. Beatrice Golomb i współpracownicy ze Szkoły Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA) poddali niedawno badaniom koło tysiąc osób, którzy nie przyjmowali leków antydepresyjnych i u których nie zdiagnozowano choroby układu krążenia czy cukrzycy.

Zgodnie z publikacją w numerze czasopisma „Archives of Internal Medicine” z 26 kwietnia depresja okazała się rzeczywiście być związana z większym spożyciem czekolady. Ilość zjadanych innych produktów (w szczególności zawierających duże ilości przeciwutleniaczy – ryb, kawy, owoców i warzyw) nie zależała od występowania zaburzeń nastroju.

(5)
Reklama
Komentarze