Zaloguj
Reklama

Depresja jako skutek spożywania tłuszczów trans

Depresja jako skutek spożywania tłuszczów trans
Fot. ojoimages
(0)

Dieta śródziemnomorska chroni przed depresją.

Od pewnego czasu dokonywane są kolejne odkrycia odnośnie wpływu diety na ryzyko wystąpienia depresji. Almudena Sánchez-Villegas z Uniwersytetu w Las Palmas de Gran Canaria (Hiszpania) i współpracownicy zakończyli niedawno wieloletnie badania z udziałem kilkunastu tysięcy mieszkańców tego kraju, którzy zdobyli uniwersyteckie wykształcenie.

Zgodnie z publikacją w styczniowym numerze czasopisma „Plos one” spożycie izomerów kwasów tłuszczowych trans okazało się zwiększać prawdopodobieństwo depresji, podczas gdy jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zawierająca je oliwa z oliwek nieco zmniejszały to ryzyko. Odkrycie to wskazuje na możliwość istnienia wspólnych mechanizmów prowadzących do obniżonego nastroju i chorób układu krążenia.

(0)
Reklama
Komentarze