Depresja – ochronny wpływ kofeiny
Autorzy: Piotr Malik
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- Archives of Internal Medicine 2011;171(17):1571-1578
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Dystymia
- Epizod depresyjny
- Zaburzenia depresyjne nawracające
- Zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem innych niż kokaina środków pobudzających w tym kofeiny
Kategorie ATC:

Starsze kobiety pijące dużo kawy rzadziej mają obniżony nastrój.
Do niedawna brakowało danych odnośnie związku pomiędzy depresją a piciem kawy - głównego źródła kofeiny. Michel Lucas i współpracownicy z Uniwersytetu Harvarda w Cambridge (USA) przeprowadzili niedawno badania z udziałem kilkudziesięciu tysięcy kobiet (średni wiek - 63 lat) niewykazujących początkowo objawów obniżonego nastroju.
Zgodnie z publikacją w numerze czasopisma „Archives of Internal Medicine” z 26 września picie dużych ilości kawy okazało się znacząco zmniejszać ryzyko depresji. Badacze postulują przeprowadzenia dalszych badań sprawdzających tę zależność i użyteczność spożywania omawianej używki jako metody zapobiegania obniżonemu nastrojowi.
Jak podaje newsletter internetowy „Nutrition Action” wydawany przez północnoamerykańskie Centrum dla Nauki w Publicznym Interesie, do innych produktów zawierających dużo kofeiny należą: zielona herbata, soft drinki typu cola i napoje energetyzujące.