Zaloguj
Reklama

Związek kwasów tłuszczowych z depresją i zapaleniem

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • Psychosomatic Medicine

Adres www źródła:


Związek kwasów tłuszczowych z depresją i zapaleniem
Fot. Panthermedia
(5)

Brak równowagi kwasów tłuszczowych w typowej amerykańskiej diecie mógł być połączony z obserwowanym w ubiegłym stuleciu ostrym wzrostem chorób serca i depresji.

Im więcej kwasów tłuszczowych omega-6 mieli ludzie w porównaniu z
kwasami omega-3, tym większe było prawdopodobieństwo pojawienia się u
nich objawów depresji i tym wyższe mieli stężenie we krwi związków
przyczyniających się do zapalenia, stwierdza dr Janice K.
Kiecolt-Glaser i jej współpracownicy z  Ohio State University College
of Medicine w Columbus. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w
pokarmach takich jak ryby, olej lniany i orzech włoski, natomiast kwasy
tłuszczowe omega-6 znajdują się w rafinowanych olejach roślinnych
używanych do wytwarzania wszystkiego od margaryny do pieczonych rzeczy
i snacków. Łowcy-zbieracze konsumowali dwa do trzech razy więcej
omega-6 niż omega-3, odnotowuje w swoich przedtawionych w badaniach
"Psychosomatic Medicine" zespół Kiecolt-Glaser, ale dzisiaj ludzie
Zachodu konsumują 15 do 16 razy więcej omega-6 niż omega-3. Badacze
przebadali związek pomiędzy konsumpcją kwasów tłuszczowych, depresją i
zapaleniem u 43 starszych mężczyzn i kobiet. Wzrotowi nasilenia objawów
depresji towarzyszył wzrost stosunku omegi-6 do omegi-3. Badacze
stwierdzili, że efekty depresji i diety wzajemnie się uwydatniały.
Następujące rekomendacje dla zdrowej diety - i jedzenie tłustych ryb
takich jak łosoś, makrela lub sardynki - mogłyby stanowić długą drogę
promowania zdrowszej równowagi omega-6/omega-3, twierdzi
Kiecolt-Glaser. "Gdyby ludzie rzeczywiście mieli więcej owoców i warzyw
w swojej diecie, mieliby prawdopodobnie mniej omega-6."

(5)
Reklama
Komentarze